Начало Здравна медиа Здравни новини Учени откриха 40 нови гена, свързани с интелигентността

Учени откриха 40 нови гена, свързани с интелигентността

Учени откриха 40 нови гена, свързани с интелигентността - изображение

40 нови гена, свързани с интелигентността, откриха учени от Vrije Universiteit Amsterdam. Това е едно от най - мащабните проучвания до сега. До откритието бяха известни само няколко гена със силни връзки с интелигентността. Благодарение на изследвания на 60 000 възрастни и 20 000 деца става ясно, че гените са общо 52.

Откритието разширява изключително много погледа на учените върху биологията, подкрепяща нашите познавателни умения. В мащабното изследване са сканирани геномите на близо 80 000 европейци. Сравнявани са вариации на геномите им с техни резултати от тестове за интелигентност. Огромният размер на проучването е водещ фактор за откритието на уникалните вариации, които са свързани с интелигентността.

Не очаквахме да открием толкова много гени. Някои от тях са по-изразено свързани с интелигентността от други. IQ е незабележимо повлияно от голям брой гени“, коментира Даниел Постума, автор на изследването.

Много от новите гени участват в структурата на мозъка и в регулирането на клетъчното развитие. Конкретни гени участват във функционирането на синаптичната връзка. Но повечето гени са изразени предимно в мозъчната тъкан. „Именно това би трябвало да се очаква от гени, свързани с интелигентността“, допълва Постума.

Интересен факт е, че някои от гените са били познати преди проучването и не са били свързвани с интелигентността. Един такъв ген е shank3, който е познат като ген за аутизма. Връзката между интелигентността и аутизма е удостоена от предишни проучвания, въпреки трудностите в общуването на хора с аутизъм, уточнява автора за изследването.

Все още обаче не са известни какво вършат точно всички тези нови гени. Учените обясняват, че предстоят нови изследвания. Замисълът е да се блокират функциите на гените при гризачи, за да се установят последиците върху функционирането на мозъка. Това може да се постигне и в лабораторни условия с човешки неврони, създадени от кожни клетки.

Пред специалистите стои много работа. Ако успеят да изградят детайлна карта на генетиката на интелигентността, това ще допринесе и за разбирането на състояния, които водят до психични разтройства. 

Огромното проучване е публикувано в Nature Genetics.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: ScienceDaily

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноИсторияЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиСнимкиНовиниЛичностиНаправления в медицинатаИзследванияЛеченияНормативни актове