Начало Здравна медиа Здравни новини НОИ обжалва решения за инвалидност

НОИ обжалва решения за инвалидност

НОИ обжалва решения за инвалидност - изображение
  Оспорваме около 40 на сто от решенията на ТЕЛК за инвалидност. Една трета от тях сме успели да отменим.

  Това съобщи Весела Караиванова, подуправител на НОИ пред БНР, попитана оспорва ли НОИ решенията на ТЕЛК и дали това е работещ механизъм срещу злоупотреби.

  Нормално ли е инвалидите в България да се увеличават с 40-50 хиляди на година, попитаха преди дни от БСК и настояха да се вземат мерки за ограничаване на злоупотребите.

  Данните на БСК за увеличаване на броя на инвалидните пенсии са верни. Човек, който иска да се пенсионира и не може да го направи по установения ред търси начин да го направи през ТЕЛК, каза Караиванова.

  Факт е, че на определена възраст човек страда от заболявания, които му позволяват към пенсията за стаж и възраст да получи степен на инвалидност, а с нея и редица допълнителни привилегии.

  Близо 494 000 инвалидни пенсии плащаме в момента. Има и хора, които имат експертиза за трайно намалена работоспособност, но не заявяват желание за инвалидна пенсия, обясни експертът.

  Има ефект, когато медицинските комисии към нашите поделения осъществяват контрол и обжалват установените решения, каза Караиванова.

За Framar.bg:

4.2, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА