Начало Здравна медиа Здравни новини Няма как да се спре райският газ, защото е легален продукт за сметана

Няма как да се спре райският газ, защото е легален продукт за сметана

Няма как да се спре райският газ, защото е легален продукт за сметана - изображение

Райският газ се продава безконтролно по летните курорти и най-вече в Слънчев бряг. Упойващото вещество придава допълнителна еуфория на туристите, които описват, че се намират сякаш в безтегловно състояние. Оказа се обаче, че райският газ е хранителен продуктконсервант за сметана.

Това е официален, легален и невреден хранителен продукт, който се използва за сметана. Законово няма как да се спре продажбата му. Ако някой го използва по друг начин си е негов проблем“, заяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в Бургас след проверка на флакон с диазотен оксид, закупен от прочутия летен курорт.

Регионалната здравна инспекция отклони, че казусът с райския газ не е за тях, а за Комисията за защита на потребителите. От там поясниха, че въпросът засяга повече Агенцията по безопасност на храните. Така историята отново се върна към РЗИ, предава Дарик.

Д-р Георги Паздеров, директор на здравната инспекция, обясни, че райският газ оказва негативно влияние с упойващ ефект на централната нервна система. Според състоянието на отделния човек и при инхалиране без медицински контрол всичко може да се случи. Д-р Пазедров подчерта, че това се продава нелегално, а институциите спомагат за легалното разпространение. Отделно обаче здравната инспекция няма законово основание за контролиране на търговията. От там направиха сравнение с дишането на лепило, което също оказва замайващ ефект, но не може да се конфискува от книжарниците.

Въпреки това зам.-директорът на РЗИ д-р Виргиния Цанова бе категорична, че няма такава опция райският газ да се продава на улицата и да се инхалира.

Проверка на РЗИ е установила, че по документи флаконите са преназначени за хранително-вкусовата промишленост и се използват за сметана.

В заключение зам.-директорът на РЗИ-Бургас д-р Цанова заяви, че райският газ може да се сложи в сметаната и да се яде, но не и да се инхалира.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: DarikNews

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Нормативни актовеНовиниЛюбопитноХранене при...ИсторияСнимкиЗдравни съветиЛайфстайлЕ-тата в хранитеЛеченияОрганизацииСоциални грижиАнкетиСпорт