Начало Здравна медиа Здравни новини Общите усилия на четирима хирурзи спасиха човешки живот

Общите усилия на четирима хирурзи спасиха човешки живот

Общите усилия на четирима хирурзи спасиха човешки живот - изображение

Специалисти по съдова, чернодробно-жлъчна и кардиохирургия и урология извършиха животоспасяваща операция на 75-годишен мъж, страдащ от тежко онкологично заболяване с комбинирана патология.

Случаят е рядък и е било наложително да се действа бързо. Нужни са били още и общите усилия на различни специалисти, тъй като става дума за осъществяването едновременно на няколко оперативни намеси.

Всичко започва след преглед в Аджибадем Сити Клиник Сърдечносъдов център, при който установяват наличието на тумор в левия бъбрек на мъжа със запушване на вената и в същото време наличието на тромб, който навлиза в дясното предсърдие и рискът сърцето да спре е голям.

Реакцията е светкавична и събира специалисти както от центъра, така и от Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда.

В продължение на седем часа за живота на мъжа се борят съдовият хирург д-р Стефан Стефанов, кардиохирургът д-р Асен Келчев, урологът д-р Калоян Давидов и проф. Кирил Драганов, специалист по чернодробно-жлъчна и панкреатична хирургия.

Сложната оперативна намеса започва с отстраняване на засегнатия от тумора бъбрек, което прави д-р Давидов, достъпа до черния дроб осъществява проф. Драганов, след което без да спират сърцето д-р Стефанов и д-р Келчев премахват изцяло тумора. Правят това през долната празна вена и дясното предсърдие.

Пациентът вече е изписан и се чувства добре.

Д-р Стефанов, който е завеждащ на отделението по „Съдова хирургия“ в Сърдечносъдовия център е категоричен, че по своята сложност операцията би била предизвикателство за всяка клиника в Европа. „Обединихме опита на най-добрите специалисти от няколко отделения в нашите болници и постигнахме резултат, с който се гордеем“, казва той.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: acibademcityclinic.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноЛеченияКлинични пътекиХранене при...ИсторияЗдравни съветиАлт. медицинаИзследванияБотаникаПатологияСнимкиЛайфстайлНормативни актовеСпециалистиПсихологияИнтервютаЗаведенияАнкети