Начало Здравна медиа Здравни новини Общопрактикуващите лекари да получават авансово 30% предлага законопроект

Общопрактикуващите лекари да получават авансово 30% предлага законопроект

Общопрактикуващите лекари да получават авансово 30% предлага законопроект - изображение

Общопрактикуващите лекари, които са сключили договор с касата да могат да получават всеки месец до пето число аванс в размер на 30% от 1/12 част от изплатените от РЗОК публични финансови ресурси през предходната бюджетна година.

Тази промяна в чл. 47 към законопроекта за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване е внесена от парламентарната група на БСП. В мотивите депутатите отбелязват, че целта на законовите промени е общопрактикуващите лекари да посрещнат разходите си през месеца, което ще им позволи да гарантират нормална медицинска помощ и на осигурените, но и на здравнонеосигурените, за които е предвидено финансиране в републиканския бюджет.

Вносителите уточняват, че когато се определя размера на аванса в него трябва да се включат всички публични средства на НЗОК и той да се приспада от парите, които регионалните каси дават за отчетена и извършена медицинска дейност.

Не на последно място депутатите от групата на левицата са на мнение, че предложението им дава шанс за осигуряването на оборотни средства и промяната няма да наруши приетата със закона за бюджета на НЗОК бюджетна рамка.

Сред другите аргументи са възможността да се разшири обхвата на партньорите на регионалните каси, постепенното намаляване на задълженията на общопрактикуващите, но и по-голяма ефективност и ефикасност на предоставяните от тях услуги. Социалният ефект ще бъде безспорно по-въздействащ.

От групата на БСП подчертават, че единствено за НЗОК и нейните регионални структури ще има нарастване на административната тежест, тъй като ще се наложи да осъществяват два броя банкови преводи на един и същ партньор.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: parliament.bg
Снимка: fr.dreamstime.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиНормативни актовеИсторияЛюбопитноЛайфстайлАнкетиТестовеСнимкиСпорт