Обявяването на алергените в менютата на заведенията вече е задължително
Яйцата, млечните продукти и ядките са храните, които най-често предизвикат алергия при децата.
"При възрастните най-често алергии предизвикват морските дарове, плодовете и зеленчуците", обясни алергологът д-р Стефка Евтимова, като уточни, че трима от 100 души страдат от хранителна алергия.
По думите й новите изисквания за обявяването на алергените в менютата на заведенията са абсолютно основателни и необходими.
Хората, алергични към определени съставки в храните, трябва да носят ампула с адреналин, която да ползват при тежък алергичен шок.
1 000 лева е глобата за собствениците на обекти за обществено хранене, които не са посочили алергените, които се съдържат в ястията, включени в менюто.
Продукти свързани с НОВИНАТА
ВОЛКАНО АНТИАЛЕРГЕННА UV ПРАХОСМУКАЧКА
Безплатна доставка за България!НОВИНАТА е свързана към
- Z51.6 Десенсибилизация към алергени
- Триделна амброзия, Гигантска амброзия
- Хранене при алергии
- II тип алергични реакции
- Имуноглобулин Е (IgЕ)
- IgE-медиирано алергично възпаление
- Разработиха нанотерапия за инхибиране на мастоцити, която предотвратява реакцията към специфичен алерген
- Иновации в медицината: Скенер за състава на хранителните продукти
- Новите алергени са навсякъде - в храната, мокрите кърпи и в компютрите
- Изследвания от 2010 година, касаещи развитието на контактен дерматит вследствие на употреба на прополис
Коментари към Обявяването на алергените в менютата на заведенията вече е задължително