Начало Здравна медиа Здравни новини Оксфордски учени разработиха ваксина срещу болките при остеоартрит

Оксфордски учени разработиха ваксина срещу болките при остеоартрит

Оксфордски учени разработиха ваксина срещу болките при остеоартрит - изображение

Учени от Оксфордския университет разработили ваксина, която облекчава силните болки на пациенти с остеоартрит. Тя блокира причината за тях - нервния растежен фактор (NGF). Ваксината задейства имунната система срещу естествено срещащия се NGF при мишки, обезболявайки ги.

До този момент не е открит лек срещу заболяването, но новата разработка може да проправи пътя към по-ефективно лечение. „Това е първата успешна ваксинация, насочена към болката при остеоартрит – едно от най-големите предизвикателства за здравето на нашето поколение“, казва проф. Тоня Винсънт, съавтор на изследването. Препаратът провокира имунната система да произвежда антитела, които биха действали срещу NGF.

Ваксината е изпробвана при мишки, които имат неравномерно разпределение на тежестта на задните крака, което според специалистите е признак за болезнен остеоартрит. Резултатите показали, че гризачите имали по-високи нива на антитела, което по мнението на учените е израз на аналгетичен отговор. Животните, които изпитвали болка в задните си крайници и по тази причина се облягали на едната си страна, след приема на препарата поемали по-равномерно тежестта на теглото си. Ваксината, наречена CuMVttNGF, се поставя на гризачите преди и след като почувстват болка.

Рентгенови проучвания сочат, че близо 50 на сто от хората над 65-годишна възраст имат данни за остеоартрит. По-малко от 25% от пациентите имат адекватен контрол на болката, известно е, че дългосрочната употреба на обезболяващи не е препоръчителна. “Въпреки че все още има въпроси, свързани с безопасността, които трябва да бъдат проверени преди ваксината да може да се прилага при хора, ние сме уверени, че този препарат ни позволява да контролиламе нивата на антителата и така да адаптираме лечението към индивидуалните случаи спрямо нуждата“, коментира проф. Винсънт.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: dailymail.co.uk
Снимка: verywellhealth.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноЗдравни съветиАлт. медицинаЛеченияБотаникаНовиниИсторияСнимкиСоциални грижиВидеоАнкетиТестовеЛайфстайл