Начало Здравна медиа Здравни новини Основната цел на реформата е всички да имат равен достъп до здравеопазване

Основната цел на реформата е всички да имат равен достъп до здравеопазване

Основната цел на реформата е всички да имат равен достъп до здравеопазване - изображение

Да се възстанови правото на българите на равен достъп до здравните услуги е основната цел на реформата в сектора, обяви министър Кирил Ананиев пред парламентарната комисия по здравеопазване. Основната тема, подложена на обсъждане, беше за реформите и здравното осигуряване.

Здравният министър подчерта пред депутатите, че в момента дискусията е за двата модела, но е напълно възможно да се постигне съгласие и по друг.

За пореден път Кирил Ананиев очерта рамките на двата варианта и поясни, че при първия става дума за задължително осигуряване с възможност да бъде избран осигурителен фонд сред частни застрахователи.„Това е моделът на цялостна, пълна демонополизация на здравната каса“, каза министърът. 

Вторият вариант е възможността да се премине към персонализиран здравноосигурителен модел, в който са включени задължителното осигуряване и доброволното и задължително застраховане.

Представяйки идеите министърът очерта като търсен резултат от промяната да се постигне реалното остойностяване на всички медицински дейности, да бъде гарантирано качеството на обслужване и не на последно място заплащането на работещите в системата да е по-добро и достойно. От експозето му пред депутатите стана ясно още, че от съществено значение за реформата са идеите, свързани с измерването на качеството на лечението, наблюдението върху ефектите на терапията, но и осигуряването на ресурси за превенция, долекуване, продължително лечение и профилактика.

Важно място в концепцията заема и възможността да се спре с нерегламентираните плащания. Ще има троен контрол, осъществяван от касата, застрахователите и пациентите. Създаването на единната национална здравна информационна система и централизираното договаряне на лекарства са другите важни за системата механизми, които ще имат положителен ефект.

По време на дискусията се чуха различни мнения, но както депутатите, така и представителите на съсловните организации заявиха готовност да участват активно в предстоящите обсъждания в работните групи, които са пет и са свързани с извънболничната и болнична помощ, лекарствата, общественото здравеопазване и финансирането.

Работата на експертите започва на 15 октомври и ще продължи до края на ноември.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: mh.government.bg
Снимка: debati.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниАнкетиСоциални грижиСнимкиОрганизацииИсторияНормативни актовеИнтервютаЛюбопитно