Начало Здравна медиа Здравни новини Отбелязваме Международния ден на акушерката

Отбелязваме Международния ден на акушерката

Отбелязваме Международния ден на акушерката - изображение

Днес на 5 май се отбелязва традиционно Международния ден на акушерката. Празникът ще се чества в над 50 страни по света. Неговото официално отбелязване стартира от 1991 г. като празник на родилната помощ, защото акушерката е жената, квалифицирана в оказването на помощ на родилките.

Денят се нарича още Бабинден в много славянски страни, от познатото наименование на жена, която оказва родилна помощ на бъдещи майки – баба. Понятието е синоним на акушерка, но в миналото жената е извършвала родилната помощ предимно по домовете.

След Втората световна война родилният процес става задължителен в болнично заведение, където акушерката оказва специализирана медицинска помощ. Персоналът се задължава да има медицинско образования с квалификация в областта на акушерството и гинекологията.

В България денят на родилната помощ се отбелязва на 21 януари, а през последните години на 8 януари. Но над 50 държави по света честват празника акушерката на 5 май.

В много градове в страната ще се проведат мероприятия и различни събития, за да се насочи вниманието на институции, политици и организации свързани със здравеопазването към важността на професията. Основната цел е да се запознае обществото с уникалната и много отговорна дейност с водеща роля и грижа към жената през целия и живот.

Акушерките са от изключително значение за намаляване на майчината и неонаталната смъртност. Чрез празника се оказва една признателност на уникалната професионална помощ на акушерките във връзка с майката, новороденото и репродуктивното здраве на национално и международно ниво.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Hera.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияСнимкиОрганизацииНаправления в медицинатаНормативни актовеЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноСпортСоциални грижиРецептиДиетиАнкети