Начало Здравна медиа Здравни новини Откриха два нови гигантски вируса в Бразилия

Откриха два нови гигантски вируса в Бразилия

Откриха два нови гигантски вируса в Бразилия - изображение

Два нови  вида вируси бяха открити в Бразилия. Те са огромни, а геномът им е много по-сложен в сравнение с всички останали. Това е причината учените да смятат, че новата находка най-вероятно ще промени изцяло идеята на човечеството за вирусите.

Новите микроорганизми са с размер до 2,3 микрометъра на дължина, а геномът им е наистина огромен и съдържа до 1,5 милиона базови двойки. От друга страна гените им са в състояние да произведат почти над един и половина хиляди вида различни протеини. Именно затова учените ги причисляват към групата на мимивирусите.

Първият мимивирус е открит през 2003 г. и се приема за най-големия. Преди откриването му битува мнението, че вирусите не са способни да произвеждат протеини. Един от изследователите тогава предполага, че откритието им е степен между вирусите и бактериите.

Двата щама са наречени тупавирус в чест на бога Тупа от митологията на гуараните. Учените са категорични, че те не крият заплаха за хората, но със сигурност ще доведат до промяна във вирусологията, особено в контекста на вече установените възможности на някои от техните гени, които са в състояние на коригират ДНК.

Тепърва предстоят още новости, защото се оказва, че около 30% от генома на тупавирусите се състои от абсолютно неизвестни на човека гени.

По текста работи: Гергана Караилиева
Източник: vesti.ru

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноЛайфстайлИсторияНаправления в медицинатаИзследванияСнимкиЛеченияНормативни актовеПатологияАлт. медицинаЗдравни съветиСпециалистиКлинични пътекиХранене при...БотаникаРецептиСъставкиДиетиСпортХрани и ястияФизиологияВидео