Начало Здравна медиа Здравни новини Откриха метод за удължаване на живота

Откриха метод за удължаване на живота

Откриха метод за удължаване на живота - изображение

С ограничаването дейността на ензим в стомаха, присъщ на всички живи същества, може да се удължи продължителността на живота при мухи и червеи, сочат резултатите от ново проучване на учени от Университета на Кент и Университета в Грьонинген.

Ензимът РНК полимераза III (POL III) участва в повечето клетки на всички животински видове, включително и при хората. Известно е, че е от съществено значение за клетъчния растеж, но ролята му в удължаването на живота не е била изследвана до сега.

Според проучването минималното намаляване на активността на ензима позволява не само да оцелеят клетките при дрожди, мухи и червеи в зряла възраст, но и да се удължи техния живот с 10%.

Ензимът Pol III се среща при всички живи същества. Неговото потискане може да подобри различни функции в организма и най-вече да послужи за удължаване на живота. Неговата роля може да се приложи и при хората за провеждането на важни терапии“, коментира авторът на изследването Дани Филър.

Според учените ефектите от потискането на ензима могат да се сравнят с действието на препарата рапамицин за потискане желанието към наркотични вещества, който е доказал, че удължава живота при изпитания с мишки и други животни.

За инхибиране на Pol III специалистите са използвали различни генетични методи, включително инсерционна мутагенеза и РНК медиирана намеса. За провеждането на тестовете и анализите са използвани дрожди, мухи и червеи, защото всички те се различават структурно и не са тясно свързани, но притежават ензима в стомаха си.

Удивително е, че с една генетична корекция може да постигнем положително въздействие върху чревното здраве и живота. Задълбоченото проучване на основните молекули обещава развиването на нови стратегии в забавянето на процеса на стареене“, отбелязва д-р Дженифър Тулър от Университета на Кент.

Предстоят още проучвания върху дейността и функцията на ензима POL III върху възрастен организъм в идеята на удължаване на живота.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: eurekalert.org
Снимка: dlmn.info

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноНовиниЗдравни съветиЛайфстайлСъставкиИсторияАлт. медицинаФизиологияИзследванияЛеченияБотаникаЕ-тата в хранитеСпортСнимкиПсихологияАнкетиДиетиСоциални грижиХранене при...