Начало Здравна медиа Здравни новини Откриха многобройни нарушения във Фонда за лечение на деца

Откриха многобройни нарушения във Фонда за лечение на деца

Откриха многобройни нарушения във Фонда за лечение на деца - изображение

След проверка на Министерството на здравеопазването са открити многобройни нарушения във Фонда за лечение на деца. Сигналът, който я е провокирал, е на петима членове на Обществения съвет на фонда и обхваща периода септември 2015 г. – октомври 2016 г. Установени са задържани с месеци решения, неизискани или забавени становища на експерти, недекларирани длъжности, които поставят бившия директор проф. Владимир Пилософ в конфликт на интереси. В някои случаи не са били потърсени мненията на независими специалисти, има и решения, при които под внимание са взети само становищата на комисии от заинтересовани лечебни заведения.

Сигналът е подаден през октомври 2016 г., докладът от проверката се състои от 217 страници, като 24 от тях са засекретени, защото прокуратурата проверява информацията. Министерството на здравеопазването е получило резултата от разследването на 2 декември миналата година.

С месеци са били забавяни заповеди за лечения от директора, а заради непълна документация Общественият съвет е връщал заявления. Отказвано е лечение на деца в Сърбия с мотива, че там то е експериментално и незаконно, което не е безспорно установено. По тази причина родителите са имали пълното право да протестират.

Комисията, извършила проверката, е със становище, че нарушенията са вследствие липса на управленска компетентност. Според нейните представители отсъствието на регистри и правила за работа са сериозни предпоставки за злоупотреба с власт и запазване на безпристрастност.

Към нарушенията проверяващите прибавят и недекларирането на две длъжности от тогавашния директор Владимир Пилософ. Той и някои външни експерти са били в конфликт на интереси заради тази спестена информация. Има съмнения, че публичните средства, харчени от Фонда, не са били управлявани ефективно и законосъобразно.

Проверяващата комисия е открила и други нарушения на правилника. Болници са фактурирали медицински изделия на определени след пряко договаряне цени, което е в разрез с правилника и създава подозрения, че интересите на Фонда за лечение на деца са защитавани.

Засега Петър Москов и Илко Семерджиев не желаят да коментират разкритията от доклада, а проф. Владимир Пилософ е изпратил официално възражение до Министерството на здравеопазването.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: capital.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Социални грижиИсторияЛайфстайлНовиниОрганизацииЛюбопитноКлинични пътекиХранене при...СпециалистиСнимкиЛеченияБотаника