Начало Здравна медиа Здравни новини Вече е ясен новият директор на Фонда за лечение на деца

Вече е ясен новият директор на Фонда за лечение на деца

Вече е ясен новият директор на Фонда за лечение на деца - изображение

Здравното министерство обяви кой заема длъжността директор на Център „Фонд за лечение на деца“. Това е д-р Мариета Райкова.

Причината, поради която е уволнена досегашната ръководителка на институцията д-р Тинка Троева, е, че по твърдение на Министерството на здравеопазването тя системно е нарушавала правилника за дейността и организацията й. Позволила е да се изискват становища от специалисти, които не са включени в списъка на утвърдените от министъра външни експерти, както и е заобикаляла ясно разписани процедури. Срещу д-р Троева е подаден сигнал до прокуратурата, съобщава aktualno.com.

Като пример за действията на досегашната директорка на Фонда, от ведомството посочват случай на болно дете, което се нуждае от чернодробна трансплантация. След постъпило заявление за помощ, от ЦФЛД искат становище от външни експерти детски гастроентеролози, а не от специалисти по трансплантология или от болници, в които се извършват такива операции. Това според министерството е голямо нарушение на правилника на Фонда.

Следва заповед на д-р Троева, с която разрешава отпускането на средства за диагностични процедури и консултации в Университетска клиника за детска и юношеска медицина в Хамбург. На база на това разпореждане от НЗОК издават формуляр S2 и детето е прието в лечебното заведение.

Директорката на Фонда издава втора заповед, с която се предоставят 120 000 евро за трансплантация на детето, а до здравния министър е изпратен формуляра за подпис. В същото време проверка на ведомството установява, че малкият пациент не е регистриран в Изпълнителната агенция по трансплантация като чакащо лице, а това е задължителна процедура според правилника на ЦФЛД и ако не е направено, не може да се отпусне финансово подпомагане.

Още едно нарушение е, че детето не е насочено за консултация към българска болница, която извършва подобни операции. Националният консултант по трансплантология проф. Любомир Спасов е категоричен, че интервенцията, от която се нуждае болното дете, може да бъде извършена в България.

В крайна сметка детето е вписано в служебния регистър на Агенцията и трансплантацията ще бъде направена в Германия, тъй като пациентът е в тежко състояние и има риск за неговия живот.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: dnevnik.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниКлинични пътекиЛайфстайлЛюбопитноНормативни актовеСоциални грижиОрганизацииХранене при...ЗаведенияЛеченияСпециалистиСнимкиБотаникаИсторияЗдравни съветиПсихологияИнтервютаДиетиГеографияСпортАнкетиЛичностиНаправления в медицинатаРецептиАлтернативна медицинаОбразованиеМедицински изследвания