Начало Здравна медиа Здравни новини Откриха токсин, причиняващ рак, в лекарства за кръвно налягане

Откриха токсин, причиняващ рак, в лекарства за кръвно налягане

Откриха токсин, причиняващ рак, в лекарства за кръвно налягане - изображение

Здравните регулатори в САЩ съобщават, че в лекарства за кръвно налягане са открити съставки, които са канцерогенни. Агенцията по храните и лекарствата вече проверява дали токсинът N-нитрозо-N-метил-4-аминобутирова киселина (NMBA) се намира и в други класове медикаменти.

Токсинът е открит в 87 партиди на произведеното от Hetero Labs лекарство лозартан. Здравните власти ограничават продажбите на някои медикаменти за кръвно налягане, тъй като се предполага, че са заразени с два вероятни канцерогена – N-нитрозодиетиламин (NDEA) и N-нитрозодиметиламин (NDMA).

Лекарствата, включително и лозартан, принадлежат към клас широко използвани медикаменти за лечение на високо кръвно налягане, наречени блокери на ангиотензин-II рецепторни антагонисти (ARBs) . Към тази група спадат лекарствата валсартан и ирбесартан, които също нашумяха с вредния си състав.

От Американската агенция по храните и лекарствата твърдят, че високият риск от рак при пациенти, приемали лекарства с NMBA, е същият като при медикаментите с NDMA. От организацията работят за разработването на методи за откриване на причиняващи рак примеси и съставки.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: pixabay.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноНовиниЛеченияЗдравни съветиХранене при...СнимкиВидеоЗдравни проблемиИзследванияФизиологияСпортБотаникаНормативни актовеСпециалистиАнкетиПроизводителиИсторияАптекиОрганизацииЛайфстайлРецептиКлинични пътекиОткритияСоциални грижиНаправления в медицинатаГеография