Начало Здравна медиа Здравни новини От БСП предлагат болниците да не са търговски дружества

От БСП предлагат болниците да не са търговски дружества

От БСП предлагат болниците да не са търговски дружества - изображение

В парламента ще бъде внесен законопроект, който ще предлага болниците да не се третират като търговски дружества. Негов вносител ще бъде опозиционната партия БСП, която ще го предложи на мнозинството в близките няколко седмици.

Членът на Изпълнителното бюро на столетницата и зам.-председател на Народното събрание Валери Жаблянов обяви новината. Той заяви, че законопроектът цели промяна в системата на здравеопазването и регулиране на отношенията частни-държавни лечебни заведения. Според бъдещите вносители трябва да има разделение от страна на държавата във финансирането за двата вида болници.

Валери Жаблянов коментира, че здравният модел в момента в страната е изчерпан. Показател за това по неговите думи е, че дефицитът нараства, а средствата от бюджета непрекъснато се увеличават. Качеството на обслужването се влошава, големият финансов ресурс е отправен предимно към нелоялната конкуренция на частните лечебни заведения.

Здравният модел в България е предпоставка една трета от общинските болници да затворят, като същото важи и за областните предимно в северната част на страната. От БСП са категорично „за“ здравеопазване, построено върху мрежата от общински лечебни заведения, и „против“ здравните заведения да имат статут на търговски дружества.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: dariknews.bg
Снимка: webnews.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниАнкетиСоциални грижиИсторияЗаведенияЛайфстайлНормативни актовеСнимкиЛюбопитноИнтервютаОрганизацииКомпании и организацииКлинични пътекиЗдравни съветиАптекиЛеченияСпециалисти