Начало Здравна медиа Здравни новини От ЕС обмислят да се съкрати процедурата по одобряването на лекарства

От ЕС обмислят да се съкрати процедурата по одобряването на лекарства

От ЕС обмислят да се съкрати процедурата по одобряването на лекарства - изображение

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) иска да съкрати процедурата за одобрение на медикаментите, както и времетраенето на тестовете за тяхното пускане на пазара. От години този въпрос се обсъжда сред държавите членки на ЕС, но сега отново излезе на дневен ред след повдигането му от американския президент Тръмп, който обеща да забърза бюрократичното одобряване на лекарствата, за да могат да стигат по-бързо до пациентите.

Исканията за съкращаване на процедурата са в резултат от лобирането на фармацевтични компании, пациентски организации и народни представители. Несъгласните с подобно решение се притесняват, че понижаването на изискванията за по-дълги клинични тестове и проби може да навреди на болните. Дори и да се дава разрешение в някакви строги рамки, по-малкото информация за ефектите от дадено лекарство вследствие на орязаните тестове е голям риск.

Настояването да се актуализира процеса на одобряване на медикаментите има общо и с напредъка на генетиката и медицината. Съществуват нови начини за определяне и прогнозиране на кои пациенти може да се помогне и на кои не.

Едни от противниците на въвеждането на новия подход са Германия и Франция. Според зам.-директора на германския Институт за качество и ефективност на здравната грижа Стефан Ланг бързото одобрение на основа по-малко данни трябва да бъде в редки и специални случаи.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: skinnywithfiber.org

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ПсихологияЛайфстайлНовиниСнимкиЛюбопитноЗдравни съветиНормативни актовеАнкетиСпециалистиПроизводителиЛеченияИсторияОрганизацииАптекиРецептиКлинични пътекиОткритияСоциални грижиНаправления в медицинатаГеография