Начало Здравна медиа Здравни новини От здравното министерство отменят реформите в медицинската експертиза

От здравното министерство отменят реформите в медицинската експертиза

От здравното министерство отменят реформите в медицинската експертиза - изображение

Заради коментарите в медийното пространство, че подготвяните промени в Наредбата за медицинската експертиза ще ощетят голям брой хора с увреждания, от Министерството на здравеопазването обявиха, че отменят готвените реформи.

Според някои неправителствени организации новите правила ще са в ущърб на хората с увреждания и има опасност някои от тях да останат без помощи, инвалидни пенсии и надбавки. Подготвяните промени бяха предложени за обществено обсъждане, а за 11 април повече от 18 сдружения на хора с увреждания обявиха, че ще има национален протест. Вчера въвеждането на новите правила в медицинската експертиза беше отложено.

Национални организации, представляващи хора с увреждания, изнесоха информация, че близо 84% от тях са с доходи под 321 лв. на месец, което е под прага на бедността. По техни изчисления на всеки трети човек с увреждане не му достигат средствата, за да покрива нуждите си от животоподдържащи медикаменти, като 75 на сто от освидетелстваните в ТЕЛК имат трудов стаж.

Председателят на Съюза на слепите в България Васил Долапчиев твърди, че за днешния протест се очаква да пристигнат близо 2000 души от провинцията. По неговите думи промените в наредбата ще засегнат 350 000 души със срочен ТЕЛК. От тях 80 на сто имат второ и трето заболяване, например диабет. Долапчиев коментира, че хората с тежка форма на заболяването почти сигурно ще ослепеят. В такъв случай кое ще се смята за водещо заболяване - диабета или слепотата? Мнението на председателя на Съюза на слепите е, че промените ще ощетят 80 на сто от хората със срочен ТЕЛК, като 35-40% от тях ще отпаднат от системата, тъй като ще им бъдат отнети второто и третото заболяване, което е между 80 000 и 100 000 души. Техният процент на увреждане ще стане под 50 на сто по тази причина и така ще загубят статута си на хора с трайни последици вследствие болест. Останалите ще бъдат с понижени категории, предвижда Долапчиев.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: dariknews.bg
Снимка: news.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ОрганизацииЛайфстайлСоциални грижиНовиниНормативни актовеПсихологияСнимкиЛюбопитноЗдравни съветиФизиологияСпортИсторияЛечения