Начало Здравна медиа Здравни новини Спират ли работа ТЕЛК-овете

Спират ли работа ТЕЛК-овете

Спират ли работа ТЕЛК-овете - изображение

Върховният административен съд (ВАС) отмени методиката, по която работят комисиите в ТЕЛК-овете, и сега те не могат да издават експертни решения за намалена работоспособност, докато не бъде разработена нова, съобщава Дарик. Лекарите предупреждават, че ако в най-скоро време не бъде изготвена нова методика, без решения на ТЕЛК хората с увреждания няма да могат да получават пенсиите и помощите си.

Д-р Боряна Холевич, председател на Сдружението на лекарите от ТЕЛК – София, казва, че проблемът е сериозен и в момента Министерството на здравеопазването работи по намирането на решение. Не се знае колко хора ще са потърпевши и те няма да могат да се явят пред комисия за освидетелстване и получаване на експертно решение с процент намалена работоспособност или степен на увреждане.

В същото време от Министерството на здравеопазването заявяват, че не е отменена цялата методика за дейността на ТЕЛК-овете, а само определени текстове, което означава, че няма пречки лекарските комисии да продължат работата си. Допълват, че ВАС е отменил частите, където става въпрос за срока на инвалидност, който е от 1 до 3 години, за точките, по които се оценява трайно намалената работоспособност и вида и степента на увреждане в проценти при малигнен тумор на гърдата, както и отправните точки за оценка на трайно намалената работоспособност.

От Сдружението на лекарите от ТЕЛК са внесли заедно с организации на хора с увреждания цялостен законопроект, с който да се направи реформа в медицинската експертиза.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: cmestatic.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиОрганизацииЛайфстайлНормативни актовеСпециалистиТестовеПсихологияЗдравни съветиСпортБотаникаЛюбопитноАнкети