Начало Здравна медиа Здравни новини ВАС обяви лимитите на болниците за незаконни

ВАС обяви лимитите на болниците за незаконни

ВАС обяви лимитите на болниците за незаконни - изображение

Върховният административен съд (ВАС) отмени решение на Надзорния съвет на НЗОК отпреди 3 години. То засяга въвеждането на лимити в бюджетите на лечебните заведения.

През 2015 г. съветът на Здравната каса определи, че болниците без спешна помощ ще получават 90 на сто от средствата, които са взимали предходната година, а тези със спешна помощ - 95 на сто. Сега съдът постанови, че надзорът на НЗОК няма право да налага ограничения, различни от тези в Закона за бюджета на касата. "Единствено Народното събрание определя бюджета на всяка една държавна институция, включително и на НЗОК", коментира адв. Христина Николова от Център за защита правата в здравеопазването.

Надзорът на Здравната каса може да посочва как да бъдат разпределени средствата на лечебните заведения в рамките на лимита, приет от депутатите, става ясно от решението на ВАС. Той няма право да посочва нови размери, още по-малко рестриктивни.

Припомняме, че в началото на 2015 г. председател на Надзорния съвет беше Кирил Ананиев, а негов съветник Жени Начева, сега съответно министър и зам.-министър на здравеопазването.

От Българския лекарски съюз са на мнение, че болниците могат да заведат искове да им бъдат изплатени дължимите надлимитни средства. Изчислява се, че неизплатените пари възлизат на над 50 млн. лв., което означава, че през 2015 г. нищо над ограничението не е плащано.

НЗОК разпространи съобщение до медиите, в което се казва, че касата е платила на лечебните заведения 170 млн. повече от заложеното в бюджета. Също така според тях решението на ВАС няма правни последици за Здравната каса.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: bnt.bg
Снимка: kanal3.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниТестовеПсихологияЛайфстайлСпециалистиСпортСоциални грижиЗдравни съветиБотаникаЛюбопитноНормативни актове