Начало Здравна медиа Здравни новини Касата подкрепя идеята за безлимитно финансиране на болниците

Касата подкрепя идеята за безлимитно финансиране на болниците

Касата подкрепя идеята за безлимитно финансиране на болниците - изображение

Управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов подкрепя идеята на министъра на здравеопазването проф. Николай Петров за безлимитно финансиране на здравните заведения.

Д-р Комитов коментира темата за „надлимитна дейност“ на здравните заведения в интервю за БНР. По думите му определението е придобило гражданственост, като това всъщност са разходите, които болниците правят извън записаните стойности в техните индивидуални договори.

Д-р Комитов уточни, че има здравни заведения, които няма как да връщат пациенти, въпреки определените им стойности. Това им е вменено по закон. Една от тях е именно „Пирогов“, където неизменно се сформира надлимитна дейност.

Управителят на НЗОК обясни, че може да се оформи списък на лечебни заведения, които да бъдат структуроопределящи и, за които да няма лимити в страната. Това е редно да се случи съвместно с Министерството на здравеопазването и с представители от Министерството на финансите.
Според него е добре да има „безлимитни“ болници, но това не може да бъде за всичките, защото касата няма необходимия ресурс, за да плати всичко. Въпреки това, министерството е длъжно да осигури за цялата страна равномерно.

Д-р Комитов обясни, че подобен списък за "безлимитни" болници трябва да се създаде от здравното министерство. Той допълни, че съществуват критерии поставени от Световната здравна организация, според които трябва да бъде оформен списъкът, по който НЗОК да плаща безлимитно на съответните здравни заведения. Според него той ще включва университетските болници и областните здравни заведения.

Това обаче, едва ли ще важи за дейностите със задна дата, които вече са извършени от болниците. Ще се търсят и други възможности за компенсиране“, добави Глинка Комитов.

Той поясни още, че няма да се прави актуализация на бюджета на касата. В секторите за болнична медицинска помощ и лекарствата се натрупват най-често преразходи. Затова след анализ на реализацията на бюджета на касата, ще бъдат предложени мерки именно към тези сектори.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Vesti

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниНормативни актовеСоциални грижиАнкетиТестовеИсторияЛайфстайлЗаведенияИнтервютаСнимкиЛюбопитноКомпании и организацииОрганизацииКлинични пътекиЗдравни съветиАптекиЛеченияСпециалисти