Начало Здравна медиа Здравни новини Лекарите от ТЕЛК – Пловдив засега няма да подават оставки

Лекарите от ТЕЛК – Пловдив засега няма да подават оставки

Лекарите от ТЕЛК – Пловдив засега няма да подават оставки - изображение

От Министерството на здравеопазването вече са се заели с решаването на проблема, който провокира лекарите от ТЕЛК – Пловдив да пожелаят да напуснат работните си места. Здравният зам.-министър Бойко Пенков обяви, че от ведомството предлагат две решения за ситуацията.

Едното, което може да се изпълни в краткосрочен план, е да се подобри комуникацията между институциите РЗИ – НОИ – НЕЛК. За второто се налага да се направи промяна в законодателството и да се създаде нов модел за прилагане на трудово-медицинска експертиза.

Относно подобряването на междуинституционалния диалог вече се подготвя среща между министрите на социалната политика и здравеопазването Бисер Петков и Кирил Ананиев, директора на НЕЛК д-р Кънчо Райчев и управителя на НОИ Ивайло Иванов. На нея ще се обсъдят забавянията при произнасяния на НЕЛК след обжалвания на НОИ, както и прилагането на текстовете от Кодекса за социално осигуряване.

Работни групи довършват промените по новия модел на трудово-медицинската експертиза и се очаква те да влязат в действие още през 2018 г. Бойко Пенков уверява, че има политическа воля за решаване на проблема и че измененията ще облекчат и лекарите, и гражданите.

Засега служителите в ТЕЛК – Пловдив отлагат подаването на групова оставка.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: actualno.com
Снимка: indianexpress.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиПсихологияЛайфстайлСнимкиСпециалистиБотаникаЗдравни съветиЛюбопитноСпортАнкетиНормативни актове