Начало Здравна медиа Здравни новини От началото на 2017 г. се увеличава размера на здравните осигуровки на безработните

От началото на 2017 г. се увеличава размера на здравните осигуровки на безработните

От началото на 2017 г. се увеличава размера на здравните осигуровки на безработните  - изображение

Трайно безработните, които сами внасят своите здравни осигуровки, вече дължат по 18,40 лв. на месец, считано от началото на 2017 година, съобщи НАП. 

Увеличението е заради влизането в сила на по-високия минимален осигурителен доход в размер на 460 лв. Съгласно Закона за здравно осигуряване, неосигурените на друго основание се осигуряват минимум на половината от минималния месечен осигурителен доход, т. е. върху 230 лв. за 2017 г.

НАП припомня, че срокът за внасяне на здравните осигуровки е до 25-о число на месеца, който следва този, за който се отнасят, например за януари тази година крайният срок е 25 февруари. 

Друг важен момент е, че здравноосигурителният статус не прекъсва, ако не са внесени повече от 3 дължими месечни осигурителни вноски за период от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца, предхождащ този, в който съответният гражданин потърси медицинска помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса. Здравните права се възстановяват само при условие, че бъдат заплатени всички дължими вноски за последните 5 г. 

Снимка: aldiaargentina.microjuris.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиАнкетиСтатистически проучванияОрганизацииЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиСнимкиНормативни актовеСпортХранене при...ПсихологияИнтервютаАлтернативна медицинаЗаведенияЛеченияТестовеОткритияПроизводителиИсторияРецептиОбразованиеКлинични пътекиБотаника