Начало Здравна медиа Здравни новини От програмата на Столичната община за скрининг на миома са се възползвали над 300 жени

От програмата на Столичната община за скрининг на миома са се възползвали над 300 жени

От програмата на Столичната община за скрининг на миома са се възползвали над 300 жени - изображение

Общият брой на жените, които са се възползвали от скрининговата програма за миомната болест на Столичната община за последния месец е 337. Данните показват, че при 40% от тях са открити симптоми на заболяването. 62 са насочени за операция, а на 84 е предложена терапия с медикаменти.

Безплатните прегледи се осъществяваха в Университетската „Майчин дом“ и общинските болници „Св. София“ и „Шейново“. Според директорите и на трите болници кампанията е моделът, по който трябва да се върви по отношение на превенцията и профилактиката на заболяванията.

„Подобни кампании скъсяват пътя на пациента към високата експертиза, а откритото навреме и лекувано правилно заболяване облекчава здравната система“, заяви представителят на здравното министерство д-р Иван Бенишев.

Според изпълнителния директор на САГБАЛ „Св. София“ д-р Гергана Коларова интересът към тази кампания е знак, че има необходимост от национална инициатива, насочена към жените от цялата страна.

Инициаторът на кампанията проф. Иван Костов определи решението на здравната каса да финансира терапията с лекарства, които спират растежа на миомите, като правилно и важно и също се присъедини към колегите си, че скрининговите прегледи трябва да се утвърдят като модел.

От 1 април 2019 г. започнат прегледите по програмите за скрининг на рак на млечната жлеза и на щитовидната жлеза.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: sofia.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛеченияИзследванияИсторияХранене при...Здравни съветиАлт. медицинаЛюбопитноЗдравни проблемиБотаника