Начало Здравна медиа Здравни новини От GSK направиха пробив във ваксината против туберкулоза

От GSK направиха пробив във ваксината против туберкулоза

От GSK направиха пробив във ваксината против туберкулоза - изображение

Експериментална ваксина на GlaxoSmithKline (GSK) може да предотврати развитието на туберкулозата при половината от хората, които я получават. Това я прави потенциално първият нов удар срещу заболяването.

През последните години има много провали в борбата срещу болестта, но с тази ваксина се смята, че има надежда за пациентите. Степента й на ефикасност засега е 54%, което е нисък показател в сравнение с имунизациите за други заболявания.

Настоящата ваксина, наречена Bacille Calmette-Guеrin (BCG), е разработена през 1921 г. и се дава рутинно на бебета в държави с високи нива на туберкулоза за предотвратяване на тежко заболяване. Недостатъкът на тази ваксина е, че след няколко години няма следа от нея и не защитава от най-разпространената форма на болестта, при която предаването на заразата може да стане чрез кихане и кашляне.

Ваксината на GSK е с предназначение да спре латентната туберкулоза да се превърне в активна и да причини заболяване. Близо 1,7 млрд. души имат подобна инфекция, която ги излага на риск да развият болестта. През миналата година 1,6 млн. души са загубили битката с туберкулозата.

Участниците в текущото проучване на ваксината, наречена M72/AS01, били проследявани средно 2,3 г. 10 от 1786 възрастни, имунизирани два пъти, развиват активна белодробна туберкулоза в сравнение с 22-ма от 1787, получили плацебо. Изследването е проведено в Замбия, Кения и Южна Африка.

Две трети от пациентите докладвали за поне едно нежелано събитие, настъпило като страничен ефект след ваксинирането. Оплакванията били предимно реакции на мястото на инжектиране или грипоподобни симптоми. Повечето от доброволците получили BCG ваксината и имали отрицателен статус за ХИВ. Хората, носители на вируса, са по-уязвими към туберкулозата заради отслабената си имунна система.

От GSK са уверени, че могат да се справят по-добре в бъдеще с по-големи проучвания и с прецезирането на схемата на дозиране. От компанията ще се насочат към конкретни групи пациенти, които ще са подходящи за целта.

Окуражителните резултати са от особено значение, тъй като е много трудно да се спре туберкулозата с ваксина. Това е така, защото бактериите, които я причиняват, могат да се скрият в имунната система на организма, а учените не разполагат със защитни маркери в кръвта, за да предскажат дали дадена ваксина ще има ефект. Затова тестването трябва да бъде в големи клинични изпитвания, което излиза скъпо и рисковано.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: pixabay.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиТестовеНовиниЛеченияСоциални грижиДиетиВидеоЛюбопитноЛайфстайлИзследванияАлт. медицинаБотаникаЗаведенияАнкетиЗдравни съвети