Начало Здравна медиа Здравни новини Край на задължителната реимунизация с БЦЖ

Край на задължителната реимунизация с БЦЖ

Край на задължителната реимунизация с БЦЖ - изображение

Официално реимунизацията срещу туберкулоза с БЦЖ вече не е задължителна, както и се премахна Манту-пробата за 17-годишните, обявиха от НЗОК. Промяната влезе в сила от 16 май тази година чрез изменение на Наредба № 15 за имунизациите в Република България.

В страната поставянето на БЦЖ ваксината става четирикратно – 2 дни след раждането, на 7-месечна възраст, на 7 и на 11 години. Само в България в сравнение с другите държави от Стария континент се запазва тази схема на имунизация за туберкулоза.

Чуждестранни специалисти препоръчват кръвен тест Т-спот, който е по-съвременният и щадящ начин и е измислен да замени Манту-пробата, която представлява вкарване на туберкулин в тялото, за да се провери дали няма туберкулозна инфекция в организма. Според тях тя не е надеждна. По статистически данни България е на челно място по заболели от жълтата гостенка в Европа въпреки големия брой реимунизации.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: getdoc.co

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛеченияИсторияСнимкиНовиниДиетиСоциални грижиБотаникаНормативни актовеЛюбопитноВидеоЛайфстайлМедицински изследванияТестовеАлтернативна медицинаЗаведения