Начало Здравна медиа Здравни новини Оформят системата на 112 за по-лесен достъп за хора с увреждания

Оформят системата на 112 за по-лесен достъп за хора с увреждания

Оформят системата на 112 за по-лесен достъп за хора с увреждания - изображение

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) предлага въвеждането на промени в Наредба номер 6 от 2008 г. за универсалната услуга по Закона за електронните съобщения. Това ще позволи на хората с увреждания да имат реален достъп до услугите на Единния европейски номер 112 равностойно на всички потребители.

Предложението е публикувано днес на сайта на обществени консултации към Министерски съвет. До 3 август е периода за приемане на предложения по въвеждането на промени в системата на 112.

Една такава мярка е осигуряването на електронни подходящи устройства, както и специален софтуер за текстова или негласова връзка, които да са достъпни за потребителите с увреждания до спешен номер 112.

Промяната е първа стъпка по отношение на равностойния достъп, въпреки че не обхваща всички видове увреждания, определени в Конвенцията за правата на хората с увреждания на ООН (UNCRPD).

Според данните на Европейската комисия за миналата година 24 държави в ЕС са въвели алтернатива методи на гласовата система за достъп до 112 като специализирани приложения, кратки текстови съобщения, възможност за преобразуване на реч в текст и обратното.

Припомняме, че скоро бивш служител на спешен телефон 112 алармира за неправилното функциониране на системата в страната. Поради амортизиране и нефинансиране от години на дейността в някои населени места не се отчита телефонен номер, от който е обаждането, не се локализира мястото на сигнала, има затруднения в осъществяването на връзка между подаден сигнал и екипи на медицинска помощ, пожарна и полиция. Темата предизвика обществен интерес и стана ясно, че МВР ще финансира с 13 милиона лева спешния телефон 112 за ремонт на системата.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: 24bulgaria.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛайфстайлЗаведенияЗдравни съветиЛюбопитноОрганизацииЛеченияКлинични пътекиИсторияСоциални грижиСнимкиСпортПсихологияАнкетиАлтернативна медицина