Начало Здравна медиа Здравни новини Пациентски организации отново предупреждават за проблеми с лекарствата

Пациентски организации отново предупреждават за проблеми с лекарствата

Пациентски организации отново предупреждават за проблеми с лекарствата - изображение

Затрудненията и проблемите с липсващи медикаменти остават актуални въпреки разкритите от прокуратурата схеми за незаконен износ на лекарства. От аптеките продължават да изчезват животоспасяващи медикаменти, алармират от пациентски организации.

Не са редки случаите, в които тежкоболни не могат да намерят лекарствата си и чакат за тях месеци наред. Според пациентските организации 59% от внесените в страната медикаменти от ЕС отново се изнасят, за да се придобие по-голяма печалба. Правозащитници показват документи, в които се виждат разминавания между броя на изписани на пациенти опаковки и реално платени от НЗОК.

Потърпевши пациенти изискали от институции информация за необходимите лекарства и действително платените от Здравната каса. Данните показали, че по протоколи били предвидени над 857 000 имуносупресори за трансплантирани хора общо за 9 месеца, но от НЗОК са платени 6770. Друг пример е заложени 63 бройки от медикамент за епилепсия, а от касата е похарчена сума колкото за близо 4000.

Правозащитниците искат да се направят промени, които да накарат производителите да дават по-ниска цена на касата, а не на дистрибуторите, както е в момента. От Министерството на здравеопазването са внесли в парламента пакет мерки, който скоро ще бъде гласуван от депутатите.

В отговор на обвиненията от НЗОК разпространиха прессъобщение, в което се казва, че представената на медиите от организация „Хипофиза“ таблица с данни „представлява некоректно обобщена справка от двата предоставени от касата екселски файла, отразяваща сумарен сбор от несравними данни“. От Здравната каса уточняват, че информацията от протоколите показва точните индивидуални дози на всеки пациент и отразява лекарствената форма на медикаментите – таблетки или флакони. Докато заплащането е на база окончателна опаковка.

В прессъобщението на НЗОК се казва още, че институцията е коректен партньор на пациентските организации и откликва на техните проблеми. Изнесените данни от председателя на Асоциация „Хипофиза“ Ваня Добрева и от председателя на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров се определят от НЗОК като „непрофесионални и недобронамерени манипулации върху коректно предоставена подробна и достоверна информация от институцията“.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: nova.bg, Пресцентър – НЗОК
Снимка: menshealth.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноПсихологияЛайфстайлСнимкиНовиниСпортИнтервютаЗдравни съветиОрганизацииЛеченияОбразованиеБотаникаНормативни актовеАнкетиСпециалистиПроизводителиИсторияАптекиРецептиСоциални грижиОткритияКлинични пътекиНаправления в медицинатаГеография