Начало Здравна медиа Здравни новини Ще се подхожда индивидуално към проблемите на всяка една болница

Ще се подхожда индивидуално към проблемите на всяка една болница

Ще се подхожда индивидуално към проблемите на всяка една болница - изображение

Минимум 10 общински болници са изправени пред много сериозни проблеми, стана ясно на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което представителите на различни институции обсъждали мерки за оздравяването на лечебните заведения.

Димитър Бранков, заместник-председател на Българската стопанска камара, коментира, че общинските здравни заведения имат огромни задължения, в това число както просрочени, така и към служителите си.

Председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев заяви, че когато минималната работна заплата достигне 510 лв., през новата година немалка част от лечебните заведения ще спрат работа.

Справка за 31 болници показва, че 83% от общите им приходи отиват за трудови разходи. Задълженията им са 24 млн. лв., като половината от тях са просрочени. Изчислено е, че около 2 млн. души разчитат на тези здравни заведения за безплатна медицинска помощ.

В момента от здравното министерство правят оценка на рисковете и анализ по области. Подходът към болниците ще е индивидуален и ще се обърне внимание на проблемите на всяка една.

Сметките показват, че общите задължения на общинските лечебни заведения са 100 млн. лв., от тях просрочените са 46 млн. лв., казва здравният зам.-министър Бойко Пенков. Неизплатената надлимитна дейност е 4 409 000 лв. Приходите на общинските болници възлизат на 37,5 млн. лв., от тях 32 млн. са разходи за трудови възнаграждения. Задълженията за лекарства са 5,6 млн. лв., за консумативи са 2,5 млн., за заплати – около 7 млн.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: dariknews.bg
Снимка: mkwhospital.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСнимкиСпортПсихологияЛайфстайлЛюбопитноИнтервютаОрганизацииЗдравни съветиЛеченияОбразованиеБотаникаИсторияНормативни актовеЗаведенияКомпании и организацииСоциални грижиКлинични пътекиАптекиАнкети