Начало Здравна медиа Здравни новини Посветиха дискусия на проблемите и бъдещето на психиатрията в България

Посветиха дискусия на проблемите и бъдещето на психиатрията в България

Посветиха дискусия на проблемите и бъдещето на психиатрията в България - изображение

За бъдещето пред психиатрията, но и за проблемите дискутираха депутати, представители на здравното министерство, водещи медици, експерти, представители на институции и на професионални и съсловни организации. Кръглата маса беше организирана от Националния център по обществено здраве.

Един от особено важните акценти на форума беше свързан с представянето на доклада на Европейската психиатрична асоциация (ЕПА), чиито експерти бяха у нас през лятото, за да направят мониторинг. Докладът представи проф. Дроздстой Стоянов, който е и национален консултант по психиатрия.

Един от основните изводи е свързан с маргинализацията на медицинската специалност в България. Сред другите констатации се нареждат финансовите проблеми и още по-тревожните за нарушаване на човешките права, разпокъсани грижи и неприемливи условия.

От ЕПА препоръчват от бюджета за здравеопазване да се отделят 10% за психично здраве, да се повишат заплатите на квалифицираните специалисти в системата, да бъдат организирани обучения, които да подобрят уменията и морала на работещите.

Според експертите, които се запознаха на място с условията в специализираните болници, средата, в която се полагат грижи за хората с различни психични заболявания, трябва да бъде съобразена с диагнозата им, да е хуманна и с високо качество. Време е да бъде преодоляна дискриминацията, по-добро да е отношението към болните и да се работи активно и целенасочено за подобряване имиджа на психиатрите.

От ЕПА са категорични, че е крайно време да бъде преодолян страхът, че осъществяването на реформа в сектора ще провокира намаляването на средствата за сектора и на болничните легла.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: parliament.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниАнкетиСоциални грижиСпециалистиИсторияСнимкиНормативни актовеПсихологияНаправления в медицинатаЛайфстайлЗаведенияЛюбопитноЗдравни съветиСпортОрганизацииИнтервютаЛеченияОбразованиеБотаника