Начало Здравна медиа Здравни новини Държавата да поеме отговорност за врачанската болница поиска омбудсманът

Държавата да поеме отговорност за врачанската болница поиска омбудсманът

Държавата да поеме отговорност за врачанската болница поиска омбудсманът - изображение

Мая Манолова се срещна с екипа и ръководството на врачанската болница днес. Причината е, че близо 300 души от МБАЛ „Христо Ботев“ поискаха от националния посредник да се намеси и да помогне за разрешаването на кризата в здравното заведение.

Д-р Емил Младенов, който е и синдикален лидер, беше категоричен, че „болницата загива“ и ако сега не бъдат предприети конкретни действия, след половин година ще бъде твърде късно, тъй като специалистите напускат. Педиатърът д-р Бисер Тодоров заяви ясно, че отговорност за безумието във врачанската болница носи държавата и тя трябва да установи кой е източвал пари.

От своя страна директорът каза, че са се разбрали за отсрочка с най-големите кредитори и се водят преговори за тегленето на нов заем.

Мая Манолова изрази своята убеденост, че държавата е длъжна да поеме отговорност. Здравното заведение е общинско, държавата избира ръководството и тя е, която трябва да контролира процесите в него. Тя заяви, че е крайно време да бъде осъществена реална и цялостна реформа в сферата на здравеопазването и насочи вниманието към държавните болници, които е нужно да бъдат с нов статут и да се финансират по нов начин.

Омбудсманът настоя от ресорното министерство да представят план и осигурят финансиране, за да можа болницата да излезе от кризата.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: vratzadnes.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноПсихологияСпортСнимкиЗдравни съветиЛайфстайлИнтервютаОрганизацииЛеченияОбразованиеБотаникаИсторияНормативни актовеЗаведенияКомпании и организацииСоциални грижиКлинични пътекиАптекиАнкети