Начало Здравна медиа Здравни новини Педиатричното отделение в смолянската болница затваря врати

Педиатричното отделение в смолянската болница затваря врати

Педиатричното отделение в смолянската болница затваря врати - изображение

Отделението по педиатрия в смолянската болница ще бъде временно затворено заради липсата на специалисти и по тази причина то не може да осъществява своята дейност.

От МБАЛ "Д-р Братан Шукеров" са уведомили министъра на здравеопазването, РЗИ и РЗОК. Невъзможността да се покрие месечния график идва оттам, че началникът на отделението и още един лекар се пенсионирали, има педиатри, които са излезли в отпуск по майчинство, във временна нетрудоспособност и в полагаем годишен отпуск.

Ситуацията в смолянския регион е сериозна, през декември, януари и февруари се наложило педиатричното отделение да работи с лекари от други болници. Въпреки усилията на Съвета на директорите и разговорите със специалисти, не може да се осигури нужния брой педиатри, за да отговаря отделението на медицинския стандарт и да започне да работи.

По отношение на спешните случаи няма пречка Спешното отделение да приема пациентите, които отговарят на изискванията за такъв тип случаи. Болните, които са за стационарно лечение, ще бъдат насочвани към най-близкото по територия лечебно заведение, в което има Отделение по педиатрия и това се явява МБАЛ - Мадан.

От ръководството на смолянската болница се надяват с влизането в сила на новия Национален рамков договор да имат правото да приложат чл. 263, който разрешава общопрактикуващи лекари с различна специалност от обща, да могат да подписват договор с лечебното заведение. По този начин лични лекари с профил "Педиатрия" ще могат да работят в отделението и проблемът ще има решение.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: dariknews.bg
Снимка: rudozemdnes.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноИсторияЗаведения