Начало Здравна медиа Здравни новини От НЗОК проверяват родилните отделения за злоупотреби

От НЗОК проверяват родилните отделения за злоупотреби

От НЗОК проверяват родилните отделения за злоупотреби - изображение

В болниците започнаха проверки за злоупотреби с клиничните пътеки за недоносени деца. За целта от НЗОК ще влязат във всички родилни отделения в страната. За миналата година от касата са отчетени 58 171 раждания, а като недоносени бебета по клинични пътеки са отбелязани 38%. Но родните неонатолози твърдят, че децата, които са се появили преждевременно, са около 10-12%.

Директорът на „Болнична медицинска помощ“ в НЗОК д-р Страшимир Генев коментира, че са направили сравнителен анализ между всички новородени в страната и физическите лица, които са отчетени по клинични пътеки за преждевременно родени. Така се получило притеснителното число.

Резултатите от анализа карат управителя на здравната каса проф. Камен Плочев да смята, че става въпрос за злоупотреба и че броят на по-рано появилите се на бял свят бебета е по-малък. Председателят на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева казва, че едно такова дете се лекува по няколко неонатологични пътеки. Оказва се, че броят на бебетата, преминали по пътеките, е по-голям от реално родените.

Д-р Генев коментира, че едно дете се отчита понякога и по 3 пътеки, без това да е необходимо. Той определя липсата на целесъобразност и индикации за нарушение. За да се преустанови подобна практика, от Надзорния съвет искаха да въведат лимити за лечение на недоносени, но при преговорите с БЛС това предложение беше отхвърлено.

Неонатолозите твърдят, че имат разрешение от касата да лекуват преждевременно родените бебета по няколко клинични пътеки. Доц. Христо Мумджиев, който е секретар на Българската асоциация по неонатология, обяснява, че има случаи, в които деца се раждат в 25-26 гестационна седмица и няма как да бъдат пратени вкъщи след 20 дни.

Очаква се здравната каса да приключи своята проверка до месец. След това ще стане ясно какви мерки ще бъдат предприети, когато станат ясни резултатите.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: bnt.bg
Снимка: impatientoptimists.org

4.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноИсторияЗаведенияЛайфстайлСоциални грижиЗдравни съвети