Начало Здравна медиа Здравни новини Нов модел на здравословно хранене е застъпен в менюто на детските градини

Нов модел на здравословно хранене е застъпен в менюто на детските градини

Нов модел на здравословно хранене е застъпен в менюто на детските градини - изображение

Повече зеленчуци и плодове и по-малко захар, сол и брашно се предвижда в новото меню за децата от детските градини. Това заявиха проф. Стефка Петрова от Националния център по обществено здраве и анализи и Яна Алексиева, детски психолог и изпълнителен директор на Асоциация "Родители" в интервю за БНТ.

Новият сборник с храни за най-малките се очаква да бъде одобрен в началото на 2018 г. Застъпен е предимно българският модел на хранене с традиционни ястия и разнообразни рецепти. Основно място заемат качествените сезонни плодове и зеленчуци. В менюто ще бъдат включени и по-модерни храни като киноа, чия, авокадо, сушени боровинки, броколи и други, които да разнообразяват храната.

Не трябва ние да се съобразяваме с цена от 2,70 лв. на дете, а държавата, защото това определя модела на храненето на децата. Те трябва от сега да се научат да се хранят здравословно“, коментира проф. Стефка Николова.

Основна част в преработката на менюто е редуцирането на захар, сладки храни, сол и брашно. Според текущия регламент дневният прием на сол е 3,5 до 4 гр., което е прекалено много за едно дете.

Важна част от ежедневния прием на храна при децата е да бъде съобразена с енергийната им потребност.

Проф. Николова заяви, че се надява на подкрепата и съдействието на регионалните здравни инспекции, които контролират и отговарят за процеса.

Детският психолог и изпълнителен директор, Асоциация "Родители" Яна Алексиева отбеляза, че по-важно е изпълнението на сборника не само в детските градини, но и сред семейство и роднини, за да се научат децата на правилен подход и здравословно хранене.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: bnt.bg
Снимка: KMETA.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СнимкиЛюбопитноХранене при...РецептиЗдравни съветиНовиниЛайфстайлНормативни актовеСоциални грижиДиетиСпортАнкетиФизиологияОрганизацииСтатистически проучванияПсихологияИнтервютаЛеченияАлт. медицинаЗаведенияБотаникаПроизводителиИсторияОбразованиеСпециалистиКлинични пътекиИзследвания