Начало Здравна медиа Здравни новини Почина д-р Хенри Хаймлих, измислил техниката за спасяване при задавяне

Почина д-р Хенри Хаймлих, измислил техниката за спасяване при задавяне

Почина д-р Хенри Хаймлих, измислил техниката за спасяване при задавяне - изображение

В болница в Синсинати, САЩ, на 96-годишна възраст почина д-р Хенри Хаймлих, измислил техниката за спасяване при задавяне, която вероятно е спасила живота на хиляди хора.

Д-р Хаймлих е починал от усложнения от масиран инфаркт.

През годините хирургът често е бил във вражда с медицинската общност. Според него техниката, добила популярност като "Хватката на Хаймлих", е спасила живота на повече от 100 хиляди души, като той самият последно я е използвал през май тази година, за да помогне на друг обитател на дома за възрастни хора в Синсинати, в който живеел.

Д-р Хаймлих е разработил "Хватката на Хаймлих" през 1974 година, след като е чел за случаи на много хора, които се задавяли в ресторанти, след което много от тях умирали. Известната техника е спасила над 100 хиляди живота само в САЩ, сред които на Роналд Рейгън, Шер, Елизабет Тейлър и Марлене Дитрих.

Снимка: ch10.co.il/news

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Алтернативна медицинаИсторияЛюбопитноЗдравни съветиХранене при...ЛеченияСпортБотаникаЛайфстайлСнимкиРецептиНовиниДиетиИнтервютаНормативни актовеОрганизацииАнкетиПсихологияЗаведенияСоциални грижиПроизводители