Начало Здравна медиа Здравни новини Повече от 2/3 от случаите на рак се дължат на грешки в копирането на ДНК

Повече от 2/3 от случаите на рак се дължат на грешки в копирането на ДНК

Повече от 2/3 от случаите на рак се дължат на грешки в копирането на ДНК - изображение

Повече от две трети от канцерогенните мутации са резултат от случайни грешки в ДНК репликациите, които се появяват, когато нормалните клетки се разделят, съгласно доклад на Д-р Кринсчън Томасети и д-р Берт Вогелщайн от американския раков център "Джонс Хопкинс Кимъл". Теорията предизвика сериозни дебати и спорове на лекари и специалисти.

Специалистите са искали да установят каква част от заболяването се дължи на непредвидени грешки в копирането на ДНК-то, за разлика от двете основни причини – наследствени гени и фактори на околната среда.

За тяхното проучване учените са използвали математически модел, който анализира секвенирането на генома и епидемиологичните данни на 32 вида рак. Специалистите са заключили, че 66% от мутациите, които допринасят за рак се дължат на неизбежните грешки в ДНК репликациите, докато 29% се дължи на фактори на околната среда и 5% на наследственост.

Според учените частта на мутациите, дължащи се на случайни грешки при копиране, варира в зависимост от вида рак. Произволни ДНК репликация на грешки съставляват около 77% от критични мутации при рак на панкреаса, 35% рак на белия дроб и почти всички при рак сред децата.

Проучването се основава на 2015 изследвания, където се подчертава ролята на произволните грешки в ДНК и развитието на ракови клетки.

Въпреки резултатите учените подчертават, че 40 на сто от случаите на рак могат да бъдат предотвратени. Те призовават обществеността да следва здравословен начин на живот и да избягват рискови фактори, предразполагащи към рак.

Специалистите поясняват, че откритието е важно за науката и е редно да се признае, защото голям процент от мутациите на рак могат да се образуват, въпреки целесъобразния начин на живот.

"Науката трябва да намери по-добри начини за откриване на рак по-рано, което ще подобри шансовете за неговото предотвратяване", коментира д-р Берт Вогелщайн.

Изследването е публикувано е Science.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: BuzzFeed
5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияЛюбопитноХранене при...ФизиологияЛеченияНормативни актовеМедицински изследванияСпортЗдравни съветиЛайфстайлСпециалистиБотаникаЗаведенияАлтернативна медицинаАнкетиКлинични пътеки