Начало Здравна медиа Здравни новини Откриха защо метастазите на рака са неуязвими

Откриха защо метастазите на рака са неуязвими

Откриха защо метастазите на рака са неуязвими - изображение

Метастазите на раковите клетки не умират, когато навлизат в кръвообращението и в „нови“ за тях органи, защото преработват успешно увредените протеини и други клетъчни отпадъци. Изводът правят американски молекулярни биолози.

„Когато раковата клетка напуска своя „дом“, тя изпитва огромен стрес. Започва да се бори, ускорява преработването на „боклука“ и изхвърлянето му навън. Когато изключихме лизозомите, които са главните изгарящи боклука клетки, метастазите спряха да растат“, обяснява Майкъл Морган от Университета Колорадо в САЩ.

Според учените имунната система обикновено се справя с ограничаването на първичните тумори. Когато те придобият способността да се движат самостоятелно, се появяват метастазите. Тях имунната система просто не забелязва и не прави опит да потисне раковите клетки. В последните години учените откриха няколко механизма, които позволяват на рака да заобиколи имунната система и да се разпространи в организма. Например, когато клетките му успяват да проникнат във вътрешността на определени имунни тела и да ги заставят да отидат и в други части на организма.

Всичко това не обяснява обаче защо метастазите не умират в други органи, където има съвършено различни условия на средата и защо много от тях стават неуязвими за различни видове химиотерапия.

Екипът случайно намира отговор на въпроса, докато експериментира с различни лекарства, които не са пряко свързани с лечението на рак. По време на опитите учените ги обработили с метастази на ракови клетки, които „избягали“ от тумори в белия дроб и пикочния мехур, и наблюдавали за реакцията. Оказва се, че много видове метастази могат да се унищожат като се използва хлорохин и други препарати, които се приемат при лечение на малария. Всички те имат едно общо свойство - потискат работата на лизозомите, специфични органели, в които маларийните паразити, но и здравите, и раковите клетки горят протеинов боклук.

Това навело учените на мисълта, че лизозомите играят особено важна роля в живота на метастазите на туморите. Те проверили дали това е вярно като променили ДНК на обикновените ракови клетки така, че активността на лизозомите в тях да се повиши рязко.

Оказало се, че подобни малки модификации действително правят раковите клетки по-мобилни и способни да преживеят в нови условия, но в същото време те стават и уязвими към действието на лекарства за малария и други молекули, които пречат на работата на лизозомите.

Интересно е, че продължителното обработване на метастазите с хлорохин ги направило неуязвими към действието му, но в същото време загубили умението си да мигрират в нови органи и тъкани.

Морган и колегите му смятат, че точно тази необичайна зависимост може да бъде използвана в борбата с метастазите и изолирането на туморите. И те да бъдат обработвани с хлорохин и препарати с подобни свойства. Туморът няма да изчезне, но повече няма да се разпространява безконтролно в организма, а това ще позволи да бъде отстранен, а пациентът –спасен.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: ria.ru

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноНовиниИсторияПатологияХранене при...ФизиологияНормативни актовеИзследванияСпортЛеченияЛайфстайлЗдравни съветиСпециалистиБотаникаАлт. медицинаАнкетиКлинични пътеки