Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Алкалоид в нарциса забавя растежа на раковите клетки

Алкалоид в нарциса забавя растежа на раковите клетки

Алкалоид в нарциса забавя растежа на раковите клетки - изображение

Учени от Белгия твърдят, че специален екстракт от нарциси може да забави растежа на раковите клетки. Специалистите от лабораторията по молекулярна биология към университета Libre De Bruxelles установили, че алкалоидът хемантамин има тази способност.

Веществото се свързва с рибозомите и по този начин пречи на раковите клетки да се разпространяват. Рибозомите са съществена част от клетката и играят основна роля при протеиновия синтез. От своя страна злокачествените клетки са зависими от начина, по който се свързват белтъците и затова са особено уязвими към лечения, които влияят върху функцията и производството на тези органели.

Изследванията на Денис Лафонтен от белгийския университет показват, че алкалоидът хемантамин потиска производството на протеини в рибозомите и така забавя растежа на раковите клетки. Освен това екстрактът от нарцис не позволява производството на органелите в рамките на ядърцата. Учените обясняват, че този нуклеоларен стрес води до активирането на антитуморен път на наблюдение, водещ до стабилизиране на протеина р53 и до унищожаването на раковите клетки.

Има изследвания, които доказват ефикасността на цветята в борбата с различни заболявания. Така например експерти откриха по-рано тази година, че хризантемата също има противораково действие. Тя е способна да потисне растежа на злокачествените клетки при рак на простатата. Друго проучване сочи, че цветът на ириса е естествено лекарство за борба с деменцията. Множество видове на ириса предпазват от болестта на Алцхаймер.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: pinterest.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиБотаникаНовиниИсторияЛюбопитноПатологияЛайфстайлАлт. медицинаФизиологияАнкетиЛеченияИзследванияНормативни актовеКлинични пътеки