Начало Здравна медиа Здравни новини Позицията на Семерджиев за обвиненията в престъпление

Позицията на Семерджиев за обвиненията в престъпление

Позицията на Семерджиев за обвиненията в престъпление - изображение

Вицепремиерът и министър на здравеопазването Илко Семерджиев изложи до медиите своята позиция във връзка привличането му от прокуратурата като обвиняем. Обвинението е по повод заплаха в уволнение на директора на Изпълнителната агенция по лекарствата към Министерство на здравеопазването, ако не назначи на поста конкретен човек за негов заместник. Разговорът се е осъществил на 24.02.2017 г.

Семерджиев обясни пред медиите, че още когато е встъпил в длъжност е установил, че постъпват много сигнали от аптечния сектор за недостиг на инсулин, противоепилептични, антикоагуланти и други лекарства. Тези сигнали не спират да постъпват и към момента. В много населени места граждани подават информация за нередовни доставки на инсулин, както и за много липси. Според Семерджиев основната причина е така наречените паралелен износ и  "изкупвачески" дейности. Това свидетелства, че Изпълнителна агенция по лекарствата не изпълнява своите функции качествено.

По думите му Агенцията от години се управлява еднолично, без заместник-директор.
В разговора му с директора на Агенцията Асена Стоименова през февруари той е предложил за кандидатура директор и изискал да се извършат проверки на НЗОК, ИАЛ и НАП, които са били по инициатива на МЗ.

Семерджиев обясни, че не е искал оставката на Стоименова, а само и е предложил да провери подадените документи за поста и при доказателства за конфликт на интереси да сигнализира да не следва назначаване. Тя е трябвало да докладва на 27.03.2017 г., а вместо това е подала сигнал в прокуратурата.

"Повече от месец г-жа Стоименова организира чрез различни канали масиран натиск върху мен да не бъде сменяна от поста, който заема – заплаха, която не е съществувала", коментира Илко Семерджиев.

Министърът на здравеопазването отбеляза, че ИАЛ е второспенен разпоредител с бюджет към министерството на здравеопазването. Всеки министър на здравеопазването има конкретни и ясни правомощия по закон, които съгласувани с министър-председателя да определи директор. Назначаването на заместник-директор е нормативно задължение на директора ан ИАЛ само след съгласуването му с министъра на здравеопазването.

Семерджиев подчерта, че е получил призовка ден след като здравното министерство е оповестило официално на сайта си, че по повод проверки на Националната агенция по приходите за изкупваческата търговия с дефицитни медикаменти и Националната здравноосигурителна каса, сигналите за недостиг ана медикаменти са намалели драстично с близо 70%.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Капитал

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛайфстайлЗдравни съветиНовиниЛюбопитноПсихологияАнкетиИсторияСоциални грижи