Начало Здравна медиа Здравни новини Здравният министър Илко Семерджиев е обвинен в престъпление

Здравният министър Илко Семерджиев е обвинен в престъпление

Здравният министър Илко Семерджиев е обвинен в престъпление - изображение

Здравният министър Илко Семерджиев бе привлечен днес от Специализирано звено "Антикорупция" като обвиняем в престъпление от общ характер против реда на управлението. Това заяви на брифинг Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор, по повод привличането на министъра на здравеопазването като обвиняем.

Обвинението е в заплашване за уволнение на директора на Изпълнителната агенция по лекарствата към Министерство на здравеопазването на 24.03.2017 г., ако не бъде назначен заместник, посочен от Илко Семерджиев.

В МЗ на 20.02.17 г. се е провела среща между директора на изпълнителна агенция и министъра на здравеопазването, по времето на която Семерджиев е посочил, че желае директорът на агенцията да назначи посочено от него лице за свой заместник. При направена проверка на конкретното лице, директорът на изпълнителна агенция установява, че то е собственик на дружества, които се занимават с дейности в областта на здравеопазването. Това представлява конфликт на интереси с длъжността на заместник изпълнителен директор на Агенцията.

На 27.02.2017 г. въпросното лице е провело среща с директора на Агенцията, който е обяснил, че поради собственост на дружества с дейности в областта на здравеопазването, ако бъде назначен, ще се намира в конфликт на интереси. Такова назначение не е последвало.

Това е довело до нов разговор между Семерджиев и директорът на Агенцията на 24.03.17 г. Илко Семерджиев е отправил заплахи на висок тон за уволнение на директора, ако на поста не бъде назначено въпросното лице. Здравният министър е заявил, че очаква отговор за назначаването на новия заместник до понеделник. Той е уточнил, че не се интересува от моралните задръжки по повод конфликта на интереси, посочени от директора на Агенцията.

"Самата заплаха не е документирана със записващи устройства. Разполагаме с двама свидетели – очевидци на разговора", коментира говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Илко Семерджиев е с мярка за неотклонение "Подписка".

Разследването продължава.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Dnes.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниАнкетиСоциални грижиЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноПсихологияИсторияНормативни актовеСнимкиИнтервюта