Поради опасност от наличие на афлатоксин Агенцията по храните забранява консумацията на дивеч
Във връзка с наличието на афлатоксин в мляко и млечни продукти, констатирано в района на ловешкото село Радювене, Агенцията по безопасност на храните препоръчва на ловците и ловните дружини в района да не консумират черен дроб и бъбреци от отстреляни животни.
Причинител за наличието на афлатоксин в млякото са остатъчните количества от жътвата на царевица в района, където животните са били на паша. Най-често афлатоксините се срещат в храни и фуражи в следствие на гъбично замърсяване от плесени, главно Aspergillus flavus и Aspergillus parasiticus в топли и влажни условия.
Предполага се, че е възможно диви животни да са консумирали от заразената царевица и по този начин токсинът да е попаднал в организма им. Именно затова не се препоръчва консумацията на черен дроб и бъбреци от диви животни, където токсинът се локализира.
Причинител за наличието на афлатоксин в млякото са остатъчните количества от жътвата на царевица в района, където животните са били на паша. Най-често афлатоксините се срещат в храни и фуражи в следствие на гъбично замърсяване от плесени, главно Aspergillus flavus и Aspergillus parasiticus в топли и влажни условия.
Предполага се, че е възможно диви животни да са консумирали от заразената царевица и по този начин токсинът да е попаднал в организма им. Именно затова не се препоръчва консумацията на черен дроб и бъбреци от диви животни, където токсинът се локализира.
Коментари към Поради опасност от наличие на афлатоксин Агенцията по храните забранява консумацията на дивеч