Начало Здравна медиа Здравни новини Поставят санкции на 40 майки от Пловдив, отказали да ваксинират децата си

Поставят санкции на 40 майки от Пловдив, отказали да ваксинират децата си

Поставят санкции на 40 майки от Пловдив, отказали да ваксинират децата си - изображение

40 семейства в Пловдив са отказали да поставят ваксини на децата си. Това стана ясно след проведената в града работна среща, в която взеха участие представители на общината, както и на пациентски и ромските организации. Предвидената от законодателството глоба в такива случаи е в размер на от 50 до 100 лева. Преди налагане на санкцията от Регионалната здравна инспекция ще изпратят писма с обратна разписка до родителите, с които ги приканват за разговор.

Д-р Петринка Крачанова обясни, че целта на тези срещи е да се повиши информираността на майките за това колко важно е да се поставят задължителните имунизации. Един от примерите за ефективността на този метод е изличаването на детския паралич, от който има регистрирани единични случаи в страната, след като започват да се поставят ваксини срещу заболяването през 1958 г. На имунизациите се дължи и резкия спад в смъртността от инфекциозни болести при подрастващите.

По думите на д-р Крачанова причина за все по-често срещаните случаи на отказ от имунизация са масово тиражираните в онлайн форумите опасения за вредата от ваксините. В онлайн пространството основно се пише колко опасна е тривалентната ваксина против морбили, паротит и рубеола, която се поставя в 13-тия месец от раждането. Д-р Крачанова обясни, че са абсолютно неоснователни твърденията, че тази имунизация отключва аутизъм и множествена склероза. Тя допълни, че непрекъснато в интернет се пише невярна информация, касаеща ваксините, заради която все повече майки избират да поставят здравето и живота на децата си в риск. Реимунизацията срещу дифтерия, тетанус, коклюш и полиеомиелит при 6-годишните също е заклеймена в онлайн пространството като ненужна, вредна и опасна.

Не са малко и случаите, в които глобите се обжалват пред Административния съд. Причина за това не е в размера на санкциите, които са минимални, а личната битка, която някои майки са решили да водят срещу ваксинирането. Според статистиката, все по-рядко нискообразованите семейства и представители на малцинствата не се съобразяват с имунизационни календар, както е било това в миналото. Сега бойкот на ваксините поставят именно майките с висше образование, които черпят информация от мрежата, вместо да се вслушат в съветите и препоръките на личния си лекар и на здравното министерство.

Директорът на РЗИ-Пловдив Ваня Манчева изрази опасението си, че тази практика на родителите оставя децата без защита срещу тежки инфекции. Тя допълни, че висшите учебни заведения в чужбина не биха допуснали лица без имунизационен паспорт и че такъв документ се изисква и при продължително пребиваване извън страната. В България пък малчуганите без имунизация не се допускат в детските учебни заведения. Въпреки това много майки отказват да поставят ваксини на децата си, а антиваксарското движение в онлайн форумите продължава да събира привърженици.

Това се случва на фона на събитията от миналата седмица, когато Европейската комисия призова за по-голяма информираност сред обществеността за важността на задължителните имунизации. Именно на тях дължим почти пълното изличаване на заболявания, водещи до изключително високи нива на детската смъртност само преди столетие.

По статията работи: Богдана Георгиева
Източник: РЗИ-Пловдив
Снимка: www.thelocal.it

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияСнимкиВидеоСоциални грижиЛюбопитноЛеченияАнкетиЗдравни съветиАлт. медицинаЛайфстайлТестове