Начало Здравна медиа Здравни новини Представиха нова теория за произхода на атеросклерозата

Представиха нова теория за произхода на атеросклерозата

Представиха нова теория за произхода на атеросклерозата - изображение

Нова теория за произхода на атеросклерозата представи германският учен проф. Аксел Хафер.

Той смята, че болестта се дължи на дегенеративни процеси в самата клетъчната стена вследствие на микроинфаркт.

Атеросклерозата е прогресиращо заболяване, засягащо вътрешния слой на големите и средните артерии на организма. До момента, според най-разпространената теория за появата на атеросклерозата, се предполагаше, че склеротичните плаки се образуват заради отлагане на мастни натрупвания върху вътрешната повърхност на кръвоносните съдове. 

След дългогодишни наблюдения и операции на сърцето и кръвоносните съдове, проф. Хафер, който е директор на болницата по сърдечна хирургия, гръдни и съдова трансплантация в Хановер, предлага алтернативна гледна точка към болестта. Според нея мастните отлагания не произхождат от кръвта, а от останките на мъртвите клетки от съдовата стена.

"След стотици операции и поставяне на байпаси стигнахме до убеждението, че засегната остава определена част на коронарния съд, но на други места той остава непроменен", пояснява проф. Хафер. Той изследвал и други съдове, за да се увери, че малките артерии много рядко страдат от атеросклероза.

"Този процес на първо място е генерално заболяване и започва в самата стена на съда", допълва ученият.

Снимка: volynnews.com

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни съветиЗдравни проблемиХранене при...ЛюбопитноМедицински изследванияБотаникаАлтернативна медицинаНовиниХрани и ястияЛечения