Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Здравна медия Любопитно За нашето здраве Изкуственият подсладител аспартам спомага развитието на атеросклероза

Изкуственият подсладител аспартам спомага развитието на атеросклероза

от 27 сеп 2013г., обновено на 20 фев 2025г.
Редактор: Гергана Караилиева
Изкуственият подсладител аспартам спомага развитието на атеросклероза - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Изследователи от Каролинския институт, Швеция, заедно с техни колеги от Университета Шандонг в Китай, Женската болница Бригам на Харвардското медицинско училище, САЩ, както и от няколко болници в Китай, откриват възможния механизъм затова как изкуственият подсладител аспартам допринася за атеросклерозата, която е сред честите причини за сърдечносъдови заболявания.

Аспартамът и атеросклерозата

Когато става дума за изкуствените подсладители, сред които е и аспартамът, има две ясно изразени гледни точки. Първата е, че те биват определяни като безопасни от Европейския орган за безопасност на храните (EFSA). В съответствие с европейското законодателство съществува регулация в кои храни да бъдат използвани и в какви количества. Втората гледна точка е на научната общност.

„Натрупващите се предклинични и клинични проучвания предполагат, че консумацията на изкуствени подсладители е потенциален рисков фактор за сърдечносъдови заболявания чрез изследването на фактори като хипертония, съдова дисфункция, възпаление, наддаване на тегло и смущение на чревната микробиота. Скорошно перспективно голямо кохортно проучване, в което участват 103 388 души предполага потенциална пряка връзка между завишената консумация на изкуствени подсладители (особено на аспартам, ацесулфам калий и сукралоза) и високите рискове от сърдечносъдови заболявания“, пишат авторите в статията с резултатите от проведените опити, публикувана в научното списание Cell Metabolism.

Екипът от шведски, китайски и американски учени под ръководството на проф. Ихай Со от Катедрата „Микробиология, туморна и клетъчна биология“ на Каролинския институт, осъществява проучване с мишки, което показва, че продължителният прием на аспартам нарушава производството на инсулин и провокира възпаление в стените на кръвоносните съдове.

изкуствен подсладител

Както посочват изследователите инсулиновата резистентност е причинно свързана с развитието на атеросклероза, която е водещата причина за болести и смъртност, свързани със сърдечносъдови заболявания, инсулт и други артериални дисфункции.

„Показахме, че консумацията на аспартам стимулира освобождаването на инсулин и допринася за атеросклерозата при мишки. И въпреки че това е изследване върху животни, смятаме, че резултатите могат да бъдат от значение и за хората, защото виждаме, че аспартамът влияе върху освобождаването на инсулин и при маймуни“, казва ръководителят на проучването проф. Со.

>>>По-полезни ли са подсладителите от захарта

За да проучат ясно механизмите на причинно следствената връзка между консумацията на аспартам и атеросклерозата, учените осъществяват експерименти чрез хранене на мишките с различни дози от изкуствения подсладител.

Продължителното на опитите е три месеца.

Така става ясно, че когато в храната на мишките има 0,15% аспартам, което между другото е приблизително същото количество, което приемат хората, които пият по три кутии диетична газирана вода на ден, здравословното им състояние се променя.

атеросклероза

Приемът на аспартам води до рязкото увеличаване на производството на инсулин, а неговите скокове допринасят за ускореното образуване на атеросклеротични плаки в стените на кръвоносните съдове, в които се активира протеина CX3CL1.

Учените наблюдават, че състоянието на аортата и другите кръвоносни съдове е сериозно влошено. В тях се натрупват холестеролни отлагания и атеросклеротични плаки. Тези възпаления са много по-чести в сравнение със състоянието на контролната група гризачи. По време на консумацията на аспартам нивата на инсулин са изключително високи.

Това, което научният екип установява по време на проучването е, че инсулиновите скокове, свързани със свръхактивиране на вкусовите рецептори, провокират активирането на CX3CL1 клетъчни рецептори в стените на кръвоносните съдове на мишките. И точно този протеин служи като сигнал, който привлича вниманието на имунните клетки, макрофагите и моноцитите. Тяхното проникване в артериите води до възпаление и създава оптимални условия за образуване на холестеролни плаки.

>>>Биомаркери в кръвната плазма помагат при ранното диагностициране на атеросклероза

В следващия етап на работата си, изследователите инхибират CX3CL1 и наблюдават как редовният прием на аспартам спира да стимулира възпалението и атеросклерозата при мишките. Същото се случва и при маймуните. Това потвърждава изводът, че аспартамът е в състояние да причини хронично възпаление и атеросклероза на кръвоносните съдове.

Оказва се, че точно протеинът CX3CL1 допринася за атеросклерозата чрез възпалението. При мишки без рецептор за CX3CL1, приемът на аспартам не води до атеросклероза.

Изводите

Основният извод е, че аспартамът изостря атеросклерозата при мишките.

„Възпалението, предизвикано от CX3CL1 от миелоидните клетки, е ключовият процес на атеросклероза при мишките. Въпреки че CX3CL1 е широко експресиран в различни видове имунни клетки, моноцитите и макрофагите вероятно са ключовият клетъчен тип, който медиира ранната поява на атеросклероза“, пишат авторите.

Допълват и това, че откриването на сигналната ос инсулин - CX3CL1 - CX3CR1 при изостряне на атеросклерозата осигурява убедителна представа за свързаните с аспартан сърдечносъдови заболявания от една страна, а от друга дава възможност за определянето на терапевтични цели за лечението на заболяванията, свързани с атеросклерозата каквито са сърдечносъдовите и инсултът.

сърдечносъдови заболяавния

Важен още е и изводът, че разработването на неутрализиращи агенти, които са в състояние да блокират функциите на CX3CL1 и на CX3CR1, прави възможно не само лечението, но и превенцията на тези най-чести и смъртоносни заболявания при хората.

Екипът насочва усилията си към проучвания, чрез които да установи дали аспартамът влияе върху освобождаването на инсулин и при хората. Проф. Ихай Со признава, че изследванията при хората са доста по-трудни, защото приемът на други храни и напитки също може да провокира освобождаване на инсулин, но и защото на това влияние оказват и фактори като възраст, пол и начин на живот.

Източник:

https://news.ki.se/

Още по темата:
  • Аспартамът не представлява заплаха за здравето Аспартамът не представлява заплаха за здравето
  • За всяка болка има  билка За всяка болка има билка
  • Студените крайници - причини, хранене, полезни съвети Студените крайници - причини, хранене, полезни съвети
  • Медици: Ограничавайте яденето на колбаси от какъвто и да е вид! Медици: Ограничавайте яденето на колбаси от какъвто и да е вид!
5.0/5 2 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

ИММУНОТРОФИНА D диспергиращи таблетки * 24
33.80лв.

ИММУНОТРОФИНА D диспергиращи таблетки * 24

ВЕГАН ПРОТЕИН С ВКУС НА ШОКОЛАД пудра 1 кг НАТУРАЛ ФАКТОРС
179.90лв.

ВЕГАН ПРОТЕИН С ВКУС НА ШОКОЛАД пудра 1 кг НАТУРАЛ ФАКТОРС

Безплатна доставка за България!
ЛИПОМЕЗИН таблетки * 30
24.80лв.

ЛИПОМЕЗИН таблетки * 30

ЛИПОМЕЗИН таблетки * 60
37.20лв.

ЛИПОМЕЗИН таблетки * 60

ЧЕСЪН МАСЛО капсули * 360 ASCOPHARM
50.50лв.

ЧЕСЪН МАСЛО капсули * 360 ASCOPHARM

БИОХЕРБА МУРСАЛСКИ ПИРИНСКИ ЧАЙ НАСИПЕН 25 гр.
2.60лв.

БИОХЕРБА МУРСАЛСКИ ПИРИНСКИ ЧАЙ НАСИПЕН 25 гр.

Коментари към Изкуственият подсладител аспартам спомага развитието на атеросклероза

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Изкуственият подсладител аспартам спомага развитието на атеросклероза
    www.framar.bg 
    на 17 May 2025 в 21:36
    Коментирайте "Изкуственият подсладител аспартам спомага развитието на атеросклероза"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Нашето здраве
  • Рутин (витамин Р): полезни свойства и приложение
  • Изследване на триглицериди и холестерол
  • Д-р Евгени Гинев
  • Японска акация, Японска софора
  • Атеросклероза
  • Коронарен байпас
  • Див морков
  • Ултразвуково изследване на каротидни артерии
  • Гугул
  • Просо
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Висок холестерол и триглицериди, атеросклероза - мнения и въпроси

преди 2306 дни, 5 часа и 11 мин.

Как да спра развитието на ечемик на окото?

преди 2859 дни, 11 часа и 41 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Услуги в България на speedybook.pro

преди 1 дни, 9 часа и 40 мин.

Какво представлява прозяването

преди 6 дни, 40 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 6 дни, 52 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 6 дни, 59 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ПОУМОН ХИСТАМИН 30 СН

РУУФ РАТ КАПАН ЗА МИШКИ И ПЛЪХОВЕ С ЛЕПИЛО 18 / 13 см CATCHMASTER

НИВЕА СЪН PROTECT & MOISTURE ХИДРАТИРАЩ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН СПРЕЙ ПОМПА SPF50+ 270 мл

СОЛИНГЕН МАГНУМ КЛЕЩИ ЗА НОКТИ 003

ОРТОТЕХ ОРТО СОФТ РАЗДЕЛИТЕЛИ ЗА ПРЪСТИ ХАЛУКС ПРОТЕКТ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:39:11

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:27:52

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: Десислава Петрова от 16 май 2025г. в 16:20:59

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: Петя Петкова от 16 май 2025г. в 15:53:33

НИЛАЦИД ГАСТРОГЕЛ саше * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 15:24:57
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival