Начало Здравна медиа Здравни новини Призовават ЕС да защитава по-добре хората от акриламида в храните

Призовават ЕС да защитава по-добре хората от акриламида в храните

Призовават ЕС да защитава по-добре хората от акриламида в храните - изображение

Изследване от страна на потребителски организации в ЕС показва, че защитата от съдържащото се в храните съединение акриламид трябва да бъде по-добра.

Общо десет организации са направили изследвания на над петстотин храни, за които се знае, че натрупват акриламид. Става дума за различни видове чипс, бисквити, кафе, зърнени закуски, пържени картофи и други. В изследването не са включени български храни.

Резултатите са обезпокоителни. Оказва се, че в една трета от пробите на бисквити и вафли, е налице акриламид над допустимата норма. Отклонение има и при 13% от бебешките храни, при бисквитите за кърмачета и деца то е 6,3, а при картофените чипсове – 7,7%.

Проучването накара Европейската асоциация на потребителите да поиска от Европейската комисия да определи допустимите нива и за видовете зеленчуков чипс. Досега мнението беше че чипсът от моркови, пащърнак или цвекло е здравословен, но тестовете показват, че съдържа два пъти по-голямо количество от веществото в сравнение с картофения.

Изследвания показват, че акриламидът, който се създава естествено в храни, богати на скорбяла, води до ракови образувания при животните, а учените смятат, че влиянието му върху хората е потенциално канцерогенно.

Това доведе до добавянето му от ООН към групата 2А- потенциален канцероген. През 2015-а органът за безопасност в Европа го определи от своя страна като проблем на общественото здраве. В същото време от 2018 г. ЕС определи допустими рамки и задължи производителите и местата за обществено хранене да гарантират, че нивата му в продуктите, които предлагат, са под определените в закона показатели.

Проблемът е, че хората са изложени на въздействието му не само докато си хапват любимите чипс и бисквити, купени от магазина, но и когато си пържат картофи в къщи на температура над 175 градуса.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: aktivnipotrebiteli.bg
Снимка: chalindia.blogspot.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноНовини