Начало Здравна медиа Здравни новини В Калифорния водят дело за обявяване на кафето за канцерогенно

В Калифорния водят дело за обявяване на кафето за канцерогенно

В Калифорния водят дело за обявяване на кафето за канцерогенно - изображение

През следващите месеци съдия в Калифорния ще реши дали кафето трябва да бъде включено в списъка на възможните канцерогенни вещества в САЩ. Решението на съда ще бъде резултат от дело, заведено още през 2010 г. от неправителствена организация, Съвета за образование и изследвания на токсините, срещу най-големите производители на ароматната напитка.

Те твърдят, че наличието на следи от химикали в нея представляват заплаха за здравето на консумиращите. Въпросното химично вещество е акриламид, който се образува при печенето на зърната.
Съгласно правилата предприятията трябва да информират обществеността, ако продуктът съдържа някой от 65-те химикала, които са свързани с неблагоприятните последици за здравето, включително рак и репродуктивни аномалии.

Активисти се съсредоточават върху следите от акриламид в кафето и резултатите от проучвания върху животни, но пренебрегват солидни доказателства за ползата от горчивата напитка. В началото на 2000-та година Агенцията по храните и лекарствата предприема измервания на веществото в широк спектър от храни. Тя публикува данни, които показват, че акриламидът се среща основно в храни, произведени от растения, като картофи, зърнени продукти или кафе. Той се натрупва, когато се готви при по-висока температура и за по-дълъг период.

Вредното вещество се измерва в храните в единици на части на милиард (ррb). Измерва се масата на химикала или замърсителя на единица обем вода. В проучване от 2004 г. нивата на акриламид в различни марки кафе, приготвени по различен начин, варират от неоткриваеми до 609 ррb. В зърнените култури показателите са от неоткриваеми до 534 ррb, в картофените чипсове са най-много – от 647 до 1970 ррb.

Изследванията върху животни показват, че акриламидът причинява рак в множество органи при гризачи, когато го приемат в много високи дози. Затова Международната агенция за изследване на рака го квалифицира като „вероятно канцерогенен“ през 1994 г.

Относно връзката на химикала с човешкия рак, по-голямата част от проучванията не съобщават за статистически значима връзка между приема на акриламид и различни видове рак, но са отчетени известни асоциации с няколко случая. Проблемът е, че е трудно да се прецени приемът на веществото от индивида въз основа на съобщените от него обичайни хранителни навици.

Метаанализи и качествени прегледи показват, че пиенето на кафе е свързано с намален риск от няколко ракови заболявания, включително ендометриален, колоректален, чернодробен и постменопаузен рак на гърдата. В случай на рак на черния дроб пиещите напитката имат приблизително 50% намаление на риска. За други видове злокачествено заболяване като на пикочния мехур, бъбреците, простатата, панкреаса и яйчниците, няма съвпадащи доказателства за връзка.

При рационална дискусия трябва да се подчертае съществуването на солидни епидемиологични доказателства, показващи, че няма положителна асоциация за пиене на кафе с риск от рак и трябва да се установи наличието на акриламид в горчивата напитка в правилната му перспектива.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: forbes.com
Снимка: blurstyle.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноЗдравни съветиАлт. медицинаЛайфстайлРецептиСнимкиДиетиАнкетиСъставкиИсторияХранене при...ЛеченияБотаника