Кафето понижава риска от развитие на подагра
Редовната консумация на кафе може да намали риска от развитие на подагра, твърдят канадски учени. Екип от Университета в Британска Колумбия установи, че нивата на пикочна киселина в кръвта, които са свързани със състоянието, са по-ниски при хора, които пият по-често ободряващата напитка. Резултатите от проучването са публикувани в списанието „Arthritis Care and Research“.
Подаграта е състояние, при което обикновено са налице повтарящи се пристъпи на остър възпалителен артрит (болезнена и зачервена става). Най-често са засегнати долните крайници и метатарзофалангеалната става в основата на палеца на ходилото. Заболяването обаче може да се прояви и под формата на камъни в бъбреците и уратна нефропатия.
Смята се, че високите нива на пикочна киселина в кръвта водят до развитието на подагра, но последните изследвания показват, че причината за заболяването на ставите е липсата на ензима уриказа в човешкия организъм. Отсъствието му води до кристализация на пикочната киселина, при което кристалите се отлагат в ставите, сухожилията и околните тъкани, предизвикващи болезнено подуване и възпаление.
Рисковите фактори за подагра са много. Определени състояния, като нарушения на кръвта и метаболизма, могат да подтикнат организма да произвежда големи количества пикочна киселина. Други заболявания, като проблеми с бъбреците и щитовидната жлеза, могат пък да влошат способността на тялото да елиминира пикочната киселина.
Хранителните навици, като прекомерния прием на алкохол и консумацията на храни с високо съдържание на пурини (червени меса и миди) или фруктоза (захарни напитки), също могат да повишат нивата на пикочна киселина в кръвта. Информацията за кафето обаче е противоречива. Често любителите на кафето, страдащи от подагра, си задават въпроса: Кафето полезно ли е или вредно?
Настоящото проучване разглежда хранителните навици на 14 000 мъже и жени в периода от 1988 до 1994 г. Получените данни са сравнени с резултатите от извършени кръвни тестове за пикочна киселина.
Изследователите установяват, че консумацията на кафе значително понижава риска от развитие на подагра. Анализите им показват, че участниците, които пият четири или повече кафета на ден, е по-вероятно да имат по-ниски нива на пикочна киселина в кръвта в сравнение с тези, които пият по-малко или изобщо не консумират кофеиновата напитка.
Констатациите показват, че кафето намалява риска от подагра, като понижава нивата на пикочната киселина чрез понижаване на скоростта, с която човешкия организъм отделя пикочна киселина. Според изследователите горещата напитка се конкурира с ензима, разграждащ пурините в тялото, което също спомага за понижаване на риска от подагра.
Същите ефекти се наблюдават и при консумацията на безкофеиново кафе. Резултатите от проучването обаче разкриват, че консумацията на чай не повлиява благоприятно нивата на пикочната киселина, което според изследователите доказва, че съединения в кафето, различни от кофеина, могат да играят съществена роля за понижаване на риска от подагра.
Екипът подчертава, че консумацията на кафе може също да доведе до по-ниски нива на инсулин в кръвта. По време на проучването са установени връзки между по-високите нива на хормона и високите нива на пикочна киселина. Тези открития подкрепят резултатите на редица други проучвания, според които кафето понижава риска от развитие на диабет.
Липсват изследвания, които предполагат, че кафето може да допринесе за повишаване на риска от подагра. Някои изследователи обаче смятат, че няма достатъчно доказателства в полза на редовната консумация на кафе.
Д-р Андрю Бамджи, консултант по ревматология и президент на Британското общество по ревматология, споделя, че няма причина консумацията на кафе да не оказва благоприятно влияние върху нивата на пикочна киселина в кръвта, въпреки че това е първото проучване, в което изследователи достигат до този извод.
Независимо от това, според него, високите нива на пикочна киселина не е задължително да предизвикат подагра. „Някои хора имат повишени нива през целия си живот, без изобщо да имат пристъпи на болестта.“, допълва Бамджи.
news.bbc.co.uk, healthline.com, family.scs.org.sy
Коментари към Кафето понижава риска от развитие на подагра