Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Приемът на високи дози витамин С намалява риска от подагра

Приемът на високи дози витамин С намалява риска от подагра

Приемът на високи дози витамин С намалява риска от подагра - изображение

Учени обявиха, че витамин С има защитни свойства срещу подагра. Изследователи наблюдавали близо 47 000 мъже на възраст между 40 и 75 г. Анализът показал, че онези, които приемали по-високи дози от витамина, намалили вероятността от развитието на заболяването за период от 20 години.

Специалистите установили, че рискът от подагра се понижава спрямо изпитото количество. Мъжете, които всеки ден приемали по 500 мг витамин С, намалили опасността от появата на болестта с 15 на сто. Онези, които пиели по 1000 мг ежедневно – с 30 на сто, а тези, които взимали по 1500 мг – с 45%. Резултатите от изследването са публикувани в Archives of Internal Medicine.

Въпреки получените изводи, ревматологът д-р Майкъл Снайт от Британското дружество по подагра предупреждава, че приемането на по-високи дози витамин С може да не е гаранция за общата ремисия на заболяването. „Витамин С може да намали честотата на атаките и да осигури известна степен на защита. Но това не означава, че приемът на големи количества от него ще премахне подаграта. Би било неразумно хората да смятат, че могат да компенсират прекаленото хранене и пиене като поглъщат витамин С с халба бира“, допълва специалистът.

Подаграта е ревматично състояние, което възниква, когато кристалите на пикочната киселина се натрупват в тъканите и телесните течности. Острата форма на заболяването се изразява в зачервяване, подуване и чувство на топлина в областта на ставите, което предизвиква силна болка у пациентите. Рекурентната подагра може да доведе до подагрозен артрит, който е дегенеративна форма на хроничния артрит.

Честотата на артрита и неговите многобройни форми като остеоартрит, лупус, подагра и фибромиалгия, достига вече високи нива. Жените са по-податливи на артрит и другите му видове в сравнение с мъжете. Хората, страдащи от затлъстяване, диабет и сърдечни заболявания, също са изложени на повишен риск от заболяването. Според доклад на Центрове за контрол и превенция на заболяванията 49% от пациентите със сърдечни болести и 47% от диабетиците също имат артрит. Има доказателства, че въпреки лошите прогнози, редовната физическа активност може да смекчи опасността от появата на състоянието с 40 на сто.

Прекомерната консумация на алкохол, високото кръвно налягане и затлъстяването са основните причини за подагра. Яденето на месо с високо съдържание на пурин също увеличава риска.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: everydayhealth.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияБотаникаХранене при...Здравни съветиИсторияДиетиВидеоНовиниЛюбопитноЛеченияИзследванияАлт. медицинаСнимкиСъставкиСпортФизиологияПсихологияЕ-тата в храните