Редовната консумация на кафе намалява риска от развитие на диабет тип 2
Според изследователи от Диабетния център в Хелзинки кафето може да бъде добър съюзник в борбата със захарния диабет, тъй като редовната консумация на ободряващата напитка намалява риска от развитие на болестта.
Кафето е една от най-популярните напитки в света поради активната му съставка – кофеин – действаща като стимулант на централната нервна система. Подобно на всички храни и напитки, кафето също оказва влияние на физическото и психическото благополучие, което е и причината за множеството изследвания, проведени с цел наблюдение на ефектите му върху здравето.
Финландия се нарежда на първо място като консуматор на кафе в света. Освен това в европейската държава се наблюдава увеличение на случаите на диабет тип 2, което подтиква проф. Туомилехто и колегите му да проучат връзката между редовната консумация на кафе и развитието на захарен диабет.
Благоприятният ефект на кафето
По време на проучването финландските изследователи достигат до заключението, че хората, консумиращи по-големи количества кафе, по-рядко развиват диабет. Според тях този факт се дължи на способността на горещата напитка да повлиява благоприятно възпалителните процеси в организма.
Интересното наблюдение е потвърдено и от други две големи изследвания, проведени в САЩ, които обхващат 41 937 мъже и 84 276 жени. Двете проучвания са публикувани в списанието на Американската медицинска асоциация „JAMA“ и затвърждават теорията, че броят изпити чаши кафе дневно намалява пропорционално риска от развитие на захарен диабет. Този факт е наблюдаван както при мъжете, така и при жените, като резултатите са сходни за различните видове кафе – кофеиново, безкофеиново, филтрирано, нескафе. Изследователите, провели двете проучвания, считат, че ефектът не се дължи на кофеина в кафето, а на други съставки в напитката – полифеноли, лигнали и квинидин.
Благоприятните ефекти на кафето са изследвани и от учени от редица други държави по света. Например докато гръцки учени от Университета „Харакопио“ в Атина откриват, че всекидневната консумация на кафе с високо съдържание на кофеин понижава риска от диабет с поне 50%, то изследователи от Факултета по обществено здраве в Харвардския университет в САЩ са на мнение, че безкофеиновото кафе е също толкова ефективно при предотвратяването на диабет, колкото и кофеиновото. Те установяват, че редовната консумация на една чаша кафе на ден намалява риска от диабет тип 2 с 9%, а една чаша безкофеиново кафе дневно – с 6%.
До друго интересно заключение достигат изследователи от Лондонския университетски колеж след задълбочено проучване на благоприятното влияние на кафето върху здравето. Според тях три чаши кафе на ден намаляват риска от метаболитен синдром – съвкупност от нарушения, повишаващи вероятността от развитие на диабет, сърдечни заболявания и инсулт – с 25 %.
>>> Кафето подпомага добрия метаболизъм, ако се пие след закуската, смятат експерти
По-голямата част от изследователите, проучвали благоприятните ефекти на горещата напитка, се обединяват около твърдението, че хлорогенната киселина и фенолните съединения, основни компоненти на кафето, са съставките, които значително понижават риска от развитие на диабет, тъй като подобряват инсулиновата чувствителност и намаляват абсорбцията на глюкоза в кръвта.
Високите нива на кофеин в кръвта намаляват риска от диабет тип 2
Скорошно проучване, публикувано в BMJ Medicine, открива нови доказателства, че редовната консумация на кафето понижава риска от диабет тип 2. Според изследователите високите нива на кофеин в кръвта намаляват вероятността от развитие на болестта.
За целите на проучването изследователите разглеждат ролята на два често срещани генетични варианта на гените CYP1A2 и AHR, свързани със скоростта на метаболизиране на кофеина, при близо 10 000 души с предимно европейски произход, взели участие в 6 дългосрочни изследвания. Оказва се, че хората, които са носители на генетичните варианти, консумират по-малко количество кафе, но имат по-високи нива на кофеин в кръвта си, отколкото останалите, които за да достигнат или запазят нивата, необходими за неговите стимулиращи ефекти, изпиват по няколко чаши на ден.
Резултатите показват, че по-високите нива на кофеин в кръвта са свързани с по-ниско тегло и по-малък риск от развитие на диабет тип 2*, което затвърждава съществуващите доказателства за ползите от редовната консумация на кафе.
Доказана полза от ежедневната консумация на кафе
Множеството проведени проучвания дават убедителни доказателства за ползата от редовната консумация на кафе при предотвратяване на диабет. Благориятният ефект обаче се наблюдава само при условие че консумацията е ежедневна.
Резултатите от изследванията могат да бъдат от полза за нарастващия брой хора, застрашени от поява и развитие на диабет. Това включва лица с фамилна обремененост, със затлъстяване, които са имали временно повишена кръвна захар в миналото, както и такива с междинни стойности на глюкоза в кръвта. Наред с ограничената консумация на захар и захарни изделия честото пиене на кафе може също да се окаже желано средство за предпазване от захарен диабет.
Въпреки множеството доказателства за ползата от кафето, изследователите предупреждават, че горещата напитка, съдържаща добавени подсладители или млечни продукти, няма същия благоприятен ефект върху здравето. Сладките напитки, предлагани във веригите кафенета, често съдържат голямо количество нездравословни въглехидрати. Въздействието на захарта и мазнините в кафето може да надхвърли ползата от всякакви защитни ефекти, категорични са учените.
* Larsson Susanna et al. Appraisal of the causal effect of plasma caffeine on adiposity, type 2 diabetes, and cardiovascular disease: two sample mendelian randomisation study. BMJ Medicine. 2023.
Защо не трябва да се пие кафе на гладно?
- Coffee’s Effect on Diabetes: https://www.healthline.com/health/coffee-s-effect-diabetes
- High blood caffeine level might curb amount of body fat and type 2 diabetes risk: https://medicalxpress.com/news/2023-03-high-blood-caffeine-curb-amount
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Грижа от природата
- Диабет
- Как да свалим нивата на кръвна захар без лекарства
- Лечение на инсулинова резистентност: лекарства, добавки и хранене
- Диета № 9 - при диабет
- Знаете ли достатъчно за подкожните мазнини в тялото?
- Инсулин и HOMA-индекс
- E11 Неинсулинозависим захарен диабет
- ACE инхибитори
- Повишена кръвна захар сутрин
- Д-р Новко Новаков за невропатната болка: Лекувайте причината, а не симптома
Коментари към Редовната консумация на кафе намалява риска от развитие на диабет тип 2