Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Модифицираха човешки клетки да отделят инсулин, когато усетят кофеин в кръвта

Модифицираха човешки клетки да отделят инсулин, когато усетят кофеин в кръвта

Модифицираха човешки клетки да отделят инсулин, когато усетят кофеин в кръвта - изображение

Според швейцарски изследователи наближава краят на инсулиновите писалки. Те твърдят, че в бъдеще контролът на кръвната захар няма да се упражнява чрез инжектиране в ръката, а чрез глътка кафе.

Специалистите разработили имплант, който съдържа стотици хиляди обработени клетки, които изпускат инсулин щом усетят кофеина в кръвта. Тестове върху диабетни мишки показват, че такова устройство, поставено под кожата, може да се задейства от веществото в кафето, чая или енергийна напитка, за да се получи лекарство, което контролира нивата на кръвната захар на гризачите. За да се увеличи дозата, учените просто правят кафето по-силно.

"Можете напълно да интегрирате този подход в начина си на живот. Пиете чай или кафе сутринта, отново на обяд и на вечеря в зависимост от колко се нуждаете, за да намалите кръвната си захар", казва Мартин Фюзенгер от Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих. Но имплантът няма да бъде скоро приложим при хора, може би ще е необходимо десетилетие, преди да се направят необходимите тестове и опити, които да докажат, че е безопасен и ефективен.

Изследователите публикували своето проучване в сп. Nature Communications, където описват как модефицират човешки клетки, за да създадат лекарството GLP-1. То стимулира бета-клетките в панкреаса, за да произвеждат инсулин, който от своя страна контролира нивата на глюкозата.

Обработените клетки имат генна верига, която им позволява да усещат кофеиновите молекули, когато преминават през кръвния поток. Когато открият кофеина, те реагират чрез производството на GLP-1. Имплантът се състои от хиляди гел-подобни капсули, всяка от които съдържа стотици модифицирани клетки. Когато се инжектират под кожата, капсулите предпазват обработените клетки от имунните, но позволяват на кофеина и на GLP-1 да излязат.

За да проверят колко добре функционират, учените излагат клетките на напитки с различни нива на кофеин – от шоколадови млечни шейкове и билкови чайове до кола, черен чай, Ред бул и разнообразни кафета. Билковите чайове и млечните шейкове от шоколад нямат ефект върху клетките, но всички останали ги задействат, за да произведат GLP-1 в различни количества в зависимост от съдържанието им на кофеин.

Лечението може би няма да проработи при всички, но учените са оптимисти.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: theguardian.com
Снимка: livestrong.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноБотаникаНовиниСнимкиХранене при...ИсторияАлт. медицинаЛеченияВидеоЗдравни съветиФизиологияРецептиЛайфстайлИзследванияИнтервютаСпортАнкетиДиетиСъставки