Рязкото повишаване на инсулина след хранене може да има благоприятен, а не вреден ефект върху метаболитното здраве
Изследователи от академичния център Sinai Health намериха доказателства, които оборват теорията, че резкият скок на инсулина след хранене се отразява негативно на сърдечното и метаболитното здраве в дългосрочен план. Те твърдят точно обратното – неговото повишаване е полезно за човешкия организъм.
Екипът, ръководен от д-р Рави Ретнакаран, решава да проведе дълго проучване върху връзката между нивото на инсулин след хранене и кардиометаболитното здраве. Резултатите са публикувани в списание eClinicalMedicine.
Теорията за резкия скок на инсулина и инсулиновата резистентност
Обикновено стойностите на хормона се покачват след прием на храна с цел да се регулира кръвната захар, но някои учени твърдят, че рязката промяна може да доведе до здравословни проблеми. Според една от теориите резкият скок, особено след прием на въглехидрати, е причина за наддаване на тегло и развитие на инсулинова резистентност (ИР). ИР представлява състояние, при което клетките спират да реагират на инсулина. Това от своя страна затруднява контрола на кръвната захар и повишава риска от диабет тип 2.
Д-р Ретнакаран, който е ендокринолог в центъра за изследване на диабета към болница Mount Sinai, допълва: „Някои хора са убедени, че пиковите стойности на инсулина имат негативен ефект, тъй като водят до напълняване. Понякога се срещам с пациенти, които вярват в същото заради информация в интернет или някъде другаде. Те са сигурни, че не бива да се допуска сериозно повишаване на стойността на хормона.“
Експертът обаче споделя, че тази теория не е подкрепена от достатъчно научни доказателства. Голяма част от проучванията са с твърде кратка продължителност или са базирани единствено на инсулинови измервания, което означава, че получените данни биха могли да са неверни.
Връзка между реакцията на инсулин и нивото на кръвна захар
Колегите на ендокринолога разглеждат всички дългосрочни промени, свързани с кардиометаболитното здраве, в отговор на рязкото повишаване на стойностите на инсулина, като вземат под внимание обичайното за индивида ниво на кръвна захар. Причината да включат в своя анализ и показателя кръвна захар е, че при всеки човек реакцията на инсулин зависи от количеството захар в кръвта.
Участници в проучването
В своето изследване учените от Sinai Health включват наскоро родили жени, защото инсулиновата резистентност, която се развива по време на бременност, дава възможност за изчисляване риска от диабет тип 2 в бъдеще. Периодът на набиране на доброволки е от 2003 г. до 2014 г., като общият им брой е 306. Всяка от тях се подлага на кардиометаболитни изследвания, включително глюкозо-толерантен тест, през първата, третата и петата година след раждането. Тестът измерва стойностите на глюкоза и инсулин в различни моменти след гладуване и прием на подсладена напитка, която съдържа 75 г глюкоза.
Въпреки че се използва масово, изследването с глюкозна напитка невинаги посочва верните стойности на инсулина, особено ако не се вземе предвид нивото на кръвната захар. Според д-р Ретнакаран стойността на хормона е важна, но само когато се разглежда заедно с тази на глюкозата. Той подчертава, че точно това липсва в повечето предишни изследвания.
>>> Един на всеки пет души е със стойности на кръвната захар, характерни за преддиабет
Резултати от проучването върху последиците от бързото повишаване на инсулина
С покачването на коригираната стойност на инсулина се забелязва увеличаване обиколката на талията, понижаване на „добрия“ HDL холестерол, зачестяване на възпаленията и развитие на инсулинова резистентност. В същото време обаче се наблюдава и друг, благоприятен процес – подобряване функцията на бета-клетките, които произвеждат инсулин. Колкото по-добре работят те, толкова по-нисък е рискът от диабет.
Д-р Ретнакаран пояснява още: „Нашите открития не подкрепят модела на затлъстяване „прием на въглехидрати-инсулин“. Видяхме, че след коригиране стойностите на инсулина с обичайните нива на кръвна захар, всъщност повишаването на хормона има единствено положителен метаболитен ефект, при това в дългосрочен план.“
Някои лекари подкрепят теорията, че скокът в стойността на инсулина е опасен и препоръчват на своите пациенти да ограничават колебанията му непосредствено след хранене, но според учените от Sinai Health истината не е толкова проста.
По-високата коригирана стойност на инсулиновия отговор подобрява функцията на бета-клетките
Както вече стана ясно, по-високата коригирана стойност на инсулина подобрява функцията на бета-клетките* и понижава нивото на кръвната захар за дълъг период от време, без това да има връзка с индекса на телесна маса, обиколката на талията, липидите и инсулиновата резистентност на индивида. Екипът установява, че жените с най-висок коригиран показател на инсулинов отговор са изложени на значително по-нисък риск от развитие на преддиабет или диабет в бъдеще.
Д-р Ретнакаран споделя, че техните открития могат да променят разбирането на лекари и пациенти за ролята на инсулина по отношение на метаболитното здраве и контрола на тегло.
* Future Cardiometabolic Implications of Insulin Hypersecretion in Response to Oral Glucose, eClinicalMedicine. 2023.
- New research challenges notion that post-meal insulin surge is a bad thing: https://medicalxpress.com/news/2023-12-notion-post-meal-insulin-surge-bad.html
- Future cardiometabolic implications of insulin hypersecretion in response to oral glucose: a prospective cohort study: https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(23)00540-0/fulltext
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СУОНСЪН D - ХИРО - ИНОЗИТОЛ капсули * 60 SWU933
ПРОМОАПЕТИТ БАЛАНС таблетки * 90 ЦВЕТИТА
ИНСУЛИНОВА ИГЛА MEDFINE PLUS 10 мм * 100
ИНСУЛИНОВА ИГЛА MEDFINE PLUS 8 мм * 100
ИНСУЛИНОВА ИГЛА WELLION MEDFINE PLUS 5 мм * 100
ИНСУЛИНОВА ИГЛА MEDFINE PLUS 4 мм * 100 бр.
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Как да свалим нивата на кръвна захар без лекарства
- Лечение на инсулинова резистентност: лекарства, добавки и хранене
- Диета № 9 - при диабет
- Инсулин и HOMA-индекс
- Повишена кръвна захар сутрин
- Преддиабет – съвети за правилен контрол на състоянието
- Билки при остър панкреатит
- Кръвна захар
- Берберин - новата алтернатива при диабет
- Рожков
Коментари към Рязкото повишаване на инсулина след хранене може да има благоприятен, а не вреден ефект върху метаболитното здраве